Politika i gospodarstvo

Održana deveta sjednica Županijske skupštine

S portala Dubrovačkog vjesnika prenosimo događanja s današnje sjednice Županijske skupštine, iz minute u minutu…

12:30 Završena su vijećnička pitanja.

12:27 Vijećnik Karamatić zapitao se zašto gospodin Karamarko i gospodin Petrov pored svih poslova u hotelu raspravljaju o problemima za koje je nadležna županija. Zapitao se je li županiji potrebna pomoć psihijatra i povjesničara i je li na taj način žele poručiti da župan nije sposoban sam riješiti probleme.
Rekao je kako je županov odgovor vijećniku Žuveli da ne može dobiti odgovore od različitih trgovačkih društava jednako stupidan kao ovaj prvi problem. Pitao je župana je li mu smiješno da županiji uskraćuju podatke i ima li ikakvog smisla Županijska skupština. Zatražio je pisane podatke koje su ustanove i trgovačka društva u vlasništvu ili osnovana od strane županije, kao i ostale podatke.
Župan je rekao kako ne zna zašto bi uopće komentirao sastajanje predsjednika jedne stranke s predsjednikom druge stranke. Smatra da im nitko ne može zabraniti da pričaju o čemu žele.
Podaci o plaćama će biti dostavljeni, a župan kaže da će Karamatić biti zadovoljan i žao mu je što je trebalo ovoliko vremena za to.


12:25 Vijećnica Majić je postavila pitanje vezano za lokaciju Turističko ugostiteljske škole, je li bliže rješenju i što se postiglo do sada.
Župan kaže kako je poznato da sve srednje škole nemaju odgovarajuće uvjete i da već dugo godina pokušavaju riješiti lokaciju Turističko ugostiteljske škole. Razmatrali su moguće lokacije i došli do jedne koju su predložili za uvrštavanje u prostorni plan grada Dubrovnika. Lokacija je na Babinom kuku, a imala bi dvije namjene – osim škole, dio bi bio ustupljen i Biskupiji. -Projekt je na dobrom putu, ali ima još puno posla, rekao je župan.

12:20 Vijećnik Perić pitao je pitanje vezano za šengenski režim – može li se iznaći lakši prelazak stanovnika županije, osobito u sezoni. Također ga zanima, vezano za hidroavione, koje bi bile cijene, frekvencija i koji su problemi vezani za prihvat hidroaviona.
Župan kaže kako je vezano za šengen predsjednik vlade ovih dana išao u Bruxelles podnijeti zahtjev da se pokrene procedura ulaska Hrvatske u šengenski režim, a vjeruje da su uvjeti ispunjeni. Nada se kako će to biti brzo riješeno, ali postoje problemi, posebno Neum, koji će postrožiti mjere prelaska granice, zbog čega treba inzistirati na Pelješkom mostu.
Što se tiče hidroaviona, župan kaže kako bi, prema izvođaču projekta, veze funkcionirale više puta dnevno, a zimi jedan put dnevno. Još uvijek se ne zna cijena karte, ovisi o visinama koncesija na mjestima pristajanja. Kaže kako, po izvođačima projekta, ne mogu koristiti Batahovinu, već im je bolje da im se u luci Gruž odredi jedno mjesto.

12:12 Vijećnik Scipioni pitao je pitanje o projektu Poduzetničkog inkubator u Pločama i Dubrovniku kojim bi se potakli mladi poduzetnici o pokretanju svojih poduzeća, u kojoj je fazi.
Župan je rekao kako se trenutno radi na tim projektima te kako je ovaj u Dubrovniku nešto dalje odmaknuo i da se prostor nalazi u zgradi bivše vojarne, a očekuje se da će do kraja lipnja biti posve završen i otvoren. Dio ukupnog projekta je u Pločama, a uskoro se ide na izradu projekta, zgrade i dobivanje dozvola. –Svakako mladim poduzetnicima treba takav poticaj, rekao je župan i objasnio da će za prostor plaćati minimalno, koji će se postupno povećavati, da bi za par godina postali neovisni o Inkubatoru.

12:07 Župan je oko istraživanja i korištenja ugljikovodika u Jadranu rekao kako se županija slaže da je potreban maksimalan oprez, ali da misli da se danas ne mogu donositi neki veliki zaključci.
Što se tiče prometa, pravi odgovor je potrebno tražiti kod Hrvatskih cesta.

12:05 Vijećnica Musa misli kako bi se trebala donijeti ista odluka kao u Šibensko-kninskoj županiji vezano za bušenje Jadrana.
Također je pitala pitanje o Pločama, o zapuštenom raskrižju ceste D8 i lokalne ceste, koje je slabo vidljivo i često se događaju prometne nesreće.

12:03 Vijećnica Dabrović postavila je pitanje vezano za udrugu Dva skalina. U kojoj je fazi projekt u kojoj bi se riješio prostor za djelovanje udruge.
Dožupanica je rekla kako se radi o projektu vrijednom između tri i pol i četiri i pol minuta kuna, a kompletni idejni projekt je napravljen volonterski. Županija je uz bolnicu koordinator projekta. Očekuju vrlo brzo izdavanje glavnog projekta i da će se vrlo skoro imati građevinska dozvola i krenut će se u realizaciju ovog vrlo vrijednog projekta.

12:00 Vijećnik Jerković se također dotakao problema Doma zdravlja u Metkoviću. Osvrnuo se na prošlogodišnji manjak u proračunu od 7,8 milijuna kuna. Pitao je hoće li županija taj manjak sanirati.
Pita je također zbog čega je pročelnik Upravnog vijeća i predsjednik Upravnog vijeća.
Župan kaže kako je financijska inspekcija našla određene nepravilnosti koje se moraju ispraviti, što je već učinjeno od strane ravnatelja Doma zdravlja. Po navodima ravnatelja dug iznosi četiri milijuna kuna, a manjak se stvara zbog rodilišta i dijaliza. Nakon interne revizije znat će se točni iznos. Dug se mora pokriti, a županija očekuje da će ravnatelj dio duga razriješiti, a ako ne bude moguće, naravno da županija stoji iza Doma zdravlja kao osnivač, objasnio je župan. Ukoliko se ustanovi da se radi o subjektivnim propustima, naravno da će biti sankcionirani.
Što se tiče predsjednika Upravnog vijeća, nije protuzakonito da pročelnik bude predsjednik Upravnog vijeća. -Pročelnik je tamo došao stjecajem okolnosti, kada je predsjednik dao ostavku, ali neće trajno ostati tamo, objasnio je župan.

11:50 Vijećnik Miletić je postavio pitanje je li itko iz Ministarstva vanjskih poslova pokrenuo išta na temu Kotorskog zaljeva i razgraničenja.
-Mi smo o granici sa Crnom Gorom dosta puta istupali, smatramo da je to važno pitanje za Hrvatsku, rekao je župan. Privremeni sporazum je istekao, ali neki tumače da je na snazi dok se ne donese drugi akt. Županija je za to da se dogovori razgraničenje na moru, dok je kopno nesporno – Prevlaka je Hrvatska. Župan kako nažalost još nitko nije kontaktirao županiju, ali misli da bi Vladi bilo korisno.

11:42 Gabrić Jambo se zahvalio županu i rekao kako još ništa nije napravljeno za djecu, već se još uvijek vode u privatnika.
Zamjenica župana Vučković rekla je kako je ravnatelj tražio donošenje privremenog rješenja od Ministarstva te da kroz sedam do deset dana pokreće inicijativu školovanja zaposlenika.

11:41 Gabrić – Jambo je pitao dva pitanja vezana za Dom zdravlja u Metkoviću. Prvo je vezano za fizikalnu terapiju. Kaže kako lani od šestog mjeseca djeca idu privatno na vježbe jer im je rečeno da dvije fizijatrice koje rade s djecom idu na godišnji, pa će raditi s njima kad se vrate s godišnjeg. To je prošlo, a u 2015. se još uvijek ništa ne radi, zato jer fizijatrice nemaju suglasnost šefice.
Drugo pitanje vezano bilo je vezano za Boža Petrova.
-Ovih dana je bila poplava medija da se gradonačelnik Metkovića sastao s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u vezi Doma zdravlja Metković, rekao je Jambo i pitao koji je to točno problem i može li možda i on pomoći riješiti.
-Mislim da je jedini problem što od Boža Petrova tetak, majkine sestre muž, stalno piše protiv ravnatelja Štimca, rekao je Jambo i zapitao se je li Petrov želi preuzeti vlast i u Domu zdravlja Metković.
Župan je rekao kako je Dom zdravlja u Metkoviću jedna od najvećih ustanova u zdravstvu županije i kako se trude tamo maksimalno pomoći. -Tamo su glavni problemi – rodilište koje smo željeli zadržati u Metkoviću i uspjeli smo. Naravno da je to teško financijski izdržati. Postoji također problem dijalize, objasnio je župan. Kaže kako je bio problem dodatno i fizikalne terapije. Problem je riješen pokretanjem dodatnog tima, kao i dodatne izobrazbe. Što se tiče Doma zdravlja, napravljena je interna revizija, kako bi se utvrdilo što treba mijenjati.
-Što se tiče sastanka u dolini Neretve, ne bih to htio komentirati. Po medijima smo i mi saznali da je do sastanka došlo, rekao je župan koji kaže kako ne zna o čemu se tamo pričalo.

11:39 Matušić je postavio pitanje vezano Zavod za obnovu Dubrovnika. -‘Lex Vlahušić’ je pokušao uzeti dio sredstava od DDS-a i preusmjeriti na Zavod, rekao je Matušić. Pitao je kako će se financirati obnova stare jezgre Dubrovnika s obzirom da sada ne postoje predviđena sredstva.
Također je pitao pitanje vezano za zaštita padina Srđa od daljnje gradnje.
Župan je rekao kako je županija suosnivač Zavoda za obnovu Dubrovnika. –Nažalost novim zakonom od obnovi, Županiji su smanjena osnivačka prava, objasnio je župan. Rekao je kako je unatoč protivljenjima županije veći dio u rukama Grada. Dio toga se pokazao protuustavnim, pa su zbog toga ukinuta sredstva. Zavod za obnovu Dubrovnika je zato trenutno u jednoj nemogućoj situaciji. Kaže kako je Vlahušić oslobodio državu od davanja za obnovu starina, što se nikad u povijesti nije dogodilo – da čelnik Grada kaže kako ima previše novca dok toliko zgrada vapi za obnovom. Dodao je da je Vlahušića pitao da onda Grad izdvoji sredstva, što se nije dogodilo.
Što se tiče projekta Baštine i pokretača razvoja – neće sam po sebi zaštiti Dubrovnik od gradnje na Srđu, ali podiže osjetljivost o tome.

11:26 Cebalo je rekao kako je htio postaviti pitanje na prošloj Županijskog skupštini, ali vidi da se nešto počelo mijenjati. Pita se kada se može očekivati rješenje problema pristaništa u Dubrovniku i povezanosti otoka s centrom županije.
Župan kaže kako projekt povezivanje otoka s Dubrovnikom i šire je unutar predloženog projekta povezivanja hidroavionima. Istaknuo je njihovu atraktivnost i korisnost. Dodao je kako je bilo puno problema na tom putu, ali da su ih dosta uspjeli riješiti.
-U ovom trenutku smo u situaciju da imamo izdanu koncesiju prijevozniku na Lastovu, da smo pred izdavanjem koncesije u Veloj Luci. Problem imamo u Korčuli i u Dubrovniku, objasnio je župan. Istaknuo je važnost projekta i da se nada da su pri kraju i kako će, kada se riješi gruž, imati vezu već ove sezone.

11:23 Šalja je postavio pitanje vezano za Centar za gospodarenje otpadom. Nedavno je ministar Zmajlović rekao da je u tijeku izrada studije izvodljivosti za Centar, u kojem je stanju, kad će biti gotova i je li nužna? Kaže kako je takva slična studija napravljena već prije, pa se mogla samo prilagoditi.
Župan kaže kako je Centar za gospodarenje otpadom jedna od važnijih stvari kojima se bavi Županija. Studija izvodljivosti bi trebala biti gotova do lipnja, a istovremeno se izrađuje idejni projekt, utvrđuje se treba li prvi prilagoditi. Bitno je imati potporu stranih stručnjaka zbog EU. Vjeruje se da će se držati ove dinamike i da će uskoro postojati novi dokument, nakon čega slijedi lokacijska dozvola, glavni projekt i onda sama aplikacija. -Bitno je da Ministarstvo podržava projekt na pravi način i to je zasigurno rješenje ovog prevažnog pitanja, rekao je župan.

11:15 Ante Mateljak je postavio pitanje vezano za istraživanje nafte i plina – zašto nije organizirana javna rasprava. Također je postavio pitanje vezano za Muzej vinarstva.
Župan kaže kako je glede istraživanja nafte i plina postojalo javno izlaganje u Dubrovniku i da se pokazalo da postoji veliki interes i da postoje problematični momenti u cijelom projektu, kao i da nije odabran dobar put za realizaciju projekta. Prvo je potrebno napraviti studiju, a tek onda ići u koncesioniranje. Također je problematična blizina bušotina obali i otocima te je neprihvatljivo da budu toliko blizu. Vođena je opća rasprava koja se sumira, pa se pretpostavlja da će se vratiti ponovno na početak i napraviti sve sukladno zakonu. Iz opreza su tražili da se nekoliko istražnih polja pokraj Dubrovnika i naših otoka isključi iz plana.
Što se tiče Muzeja vinarstva, taj projekt je pri kraju, zgrada je obnovljena. Nakon duge realizacije projekt će uskoro biti završen.

11:08 Kreću vijećnička pitanja, prvi na redu je vijećnik Ivo Žuvela. Kaže kako je tražio odgovor u pismenoj formi o broju zaposlenih u trgovačkim društvima, a da ga još nisu dobili iako je prošlo već godina dana. Župan se ispričao jer nisu uspjeli cjelovito odgovoriti na to pitanje. Postoji problem u Zakonu u pristupu informacija, jer postoje ustanove koje se pozivaju na taj zakon i nisu bile voljne dati informacije te će biti provjereno imaju li to pravo.

11:07 Prisutno je 27 vijećnika, pa skupština može donositi pravovaljane odluke.

11:02 Predsjednik Županijske skupštine Ivan Margaretić otvorio je devetu sjednicu Županijske skupštine. Izvijestio je da je vijećnik Ivan Nikolić javio da više nije član Laburista, već će u Županijskog skupštini raditi kao nezavisni vijećnik.

U 11 sati počinje deveta sjednica Županijske skupštine u Velikoj vijećnici. Otvorit će je pitanja vijećnika.

Tekst: www.dubrovacki.hr
Foto: Tonći Plazibat / CROPIX
www.dubrovacki.hr