Politika i gospodarstvo

Održana 6.sjednica Gradskog vijeća Ploča: Vijećnici usvojili Proračun Grada Ploča za 2014.

Vijećnici  Gradskog vijeća Ploča, njih svih 17, uz gradonačelnika Ploča Krešimira Vejića, dogradonačelnika Zdenke Mateljka, te pročelnika Upravnih odjela i službe Grada Ploča,  raspravljalo je o Prijedlogu Proračuna Grada s Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2014., Programu i mjerilima održavanja komunalne infrastrukture Programu javnih potreba u socijalnoj skrbi, te Programu javnih potreba u kulturi i športu Grada Ploča u 2014.godini.
Šestom sjednicom predsjedavao je predsjednik Gradskog vijeća Davor Mihaljević, a ova višesatna sjednica iznjedrila je usvajanje Proračuna Grada Ploča za 2014. godinu.
„Svjestan sve većih potreba proračunskih korisnika, i općenito svih građana Ploča u ovoj teškoj gospodarskoj krizi, a  s druge strane  i sve većih zakonskih obveza i nameta na jedinice lokalne samouprave od strane Vlade RH, smatram da je ovakva projekcija Proračuna dovoljno obzirna, realna i što nam je, kao odgovornoj gradskoj vlasti, vrlo važno, održiva“,rekao je gradončelnik Vejić .
„ U realnim okvirima, „smanjenje“ Proračuna Grada Ploča za 2014. u odnosu na prošlogodišnji, odgovor je na lošu gospodarsku situaciju koja se svakodnevno osjeća na razini cijele države, a gospodarski oporavak nije izgledan, zato smo, pazeći na osjetljive skupine, donijeli jedan realan raspored sredstava vodeći računa  o dosadašnjim korisnicima proračuna.  Ovakav Proračun možda  nije otvorio vrata nekim novim sadržajima, idejama, aktivnostima, no proračunski prihodi su zadani i ne mogu se preusmjeriti, a smatramo prioritetnim poštivanje i izvršenje Proračuna, kako se Grad ne  bi našao u situaciji da ne može ispoštovati i isplatiti korisnike istog“, naglasio je gradonačelnik Vejić.
U Proračunu za godinu pred nama vidljiv je nastavak kapitalnih projekata, što mi je posebno drago;primjerice intenzivirani su radovi na ulazu u Rogotin, čime se rješava jedan od gorućih problema na našem području. Dobru suradnju s Hrvatskim vodama nastavljamo i dalje, te smo prije nekoliko dana pokušavali dogovoriti i sufinanciranje na projektu vodovoda, kako bi nam Hrvatske vode pomogle ondje gdje smo stali, a to je na dionici Rogotinski most(Sestrum).  U Proračunu smo predvidjeli sredstva za projektnu dokumentciju, kao preduvjet potvrde glavnih projekata i samog apliciranja projekata na EU fondove i ostvarivanje bespovratnih sredstava. Jedan od dobrih primjera jest i Dom kulture u Pločama i njegova sanacija za koju sredstva, dakle neće biti na teretu Proračuna,“konstatirao je gradonačelnik Vejić. Osvrnuo se i na razne špekulacije nastale nakon prošlog rebalansa:“Često se grad pretvori u političku scenu gdje svatko ističe svoj stav, što je legitimno pravo, no treba baratati stvarnim činjenicama i provjerenim informacijama, koje se nažalost nerijetko u potpunosti razlikuju od onoga što neki plasiraju javnosti. Kao gradska vlast moramo biti odgovorni i prema tome istaknuti da je visinu nekih pozicija uistinu dirigirala kriza i nastojanje da se uštedi, jer je to jedini način da se ispoštuju svi korisnici. Veliki problem Grada je i likvidnost, te ćemo i po tom pitanju potraživanja obveza prema Gradu  kroz sljedeću godinu poduzeti potrebne korake. Vlada RH nema sluha prema jedinicama lokalne samouprave i sve veći teret zakonskih odredbi  stavlja se upravo na „nas male“, što nas dodatno koči u planiranju nekih većih infrastrukturnih obveza.
Nastojali smo  kroz MO prepoznati najvažnije situacije, voditi računa i o stvarima koje se nisu ostvarile u ovoj godini, te ih predvidjeti za ovu. Na svima nama je  pomoći u osiguravanju sredstava iz EU fondova, držati se Proračuna i ispoštovati ga“, zaključio je gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić.
Na današnjoj sjednici, usvojen je i  Prijedlog Odluke o mjerilima za naplatu usluga Dječjeg vrtića Ploče, te Prijedlog Odluke o izvršenju Proračuna Grada Ploča za 2014.