Politika i gospodarstvo

Održana 26. sjednica Gradskog vijeća, oporba napustila vijećnicu, vladajući imali kvorum

Jučer je u pločanskom Domu kulture održana  26. sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča.

Početku izglasavanja Dnevnog reda prethodila su vijećnička pitanja među kojima se između ostalih, tražilo od strane oporbe da predsjednik Gradskog vijeća Niko Orepić podnese ostavku na mjesto predsjednika zbog “konstantnog kršenja poslovnika, jer nije dorastao funkciji predsjednika GV-a”.

Niko Orepić je prijedlog odbio.


Gradonačelnik je još jednom odgovorio oporbenim vijećnicima na pitanje o proslavi Dana Grada i dodjeli Nagrada koje se dodjeljuju tim povodom. Oporba je optužila gradsku vlast da su jednostavno zaboravili raspisati natječaj zbog “nemara i sukoba unutar vladajuće koalicije”. Gradonačelnik je te optužbe odbacio.

“Nažalost, složena situacija vezana uz pandemiju korona virusa COVID-19, brojne restriktivne mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ograničenja, kao i nemogućnost predviđanja ublažavanja istih, su nas ove godine, kao i Gradsko vijeće Grada Ploča spriječile da provedemo postupak dodjele Nagrade Grada Ploča za 2020. godinu. Ne bi bilo u redu prema laureatima da taj čin dodjele ne bude svečarski kako i zaslužuje.

Posljednja mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o okupljanju do najviše 40 osoba na istom mjestu ipak nam je omogućila da ove godine u nešto skromnijem obliku i prilagođenim programom obilježimo naš Dan Grada Ploča” – odgovorio je gradonačelnik Krstičević.

Gradonačelnik se tu nije zaustavio te je vijećnika Scipionija optužio da svojim pitanjima i zaključcima, nametanjem mišljenja, obmanjuje ljude, jer ih proziva za neke izmišljene afere koje ne postoje, za razliku od afera HDZ-a za koje ne prođe dan da se za njih ne sazna. Oporbene vijećnike je prozvao da su članovi zločinačke organizacije, ogradivši se da ” vi sigurno nemate te navike ali ste članovi te organizacije i nemate moralno pravo izmišljati i optuživati druge”.

Kulminacija sjednice je došla na izglasavanju presloženog Dnevnog reda kad je iz prijedloga uklonjena točka predložena od strane oporbe, a tiče se mjera za ublažavanje krize izazvane koronavirusom. Prema mišljenju vladajuće većine neke od predloženih mjera nisu u nadležnosti Gradskoga vijeća nego u nadležnosti Županije ili viših razina vlasti.

Na zahtjev oporbe da predsjednik Gradskog vijeća Niko Orepić objasni zašto je ta točka izbačena, jer je ona bila glavni razlog nesudjelovanja oporbe na prijašnjim sjednicama, Orepić je odgovorio kao i u obrazloženju. Nakon stanke od 10 minuta oporbeni vijećnici su napustili sjednicu.

Kako je broj vijećnika zadovoljavao kvorum, Gradsko vijeće je moglo nastaviti s radom.

Kasnije je, u sklopu točke dnevnog reda u kojoj se raspravljalo o mjerama ublažavanja krize uzrokovane koronavirusom, gradonačelnik nabrojao predložene mjere istaknuvši da je “u cilju postizanja konsenzusa svih dionika vijeća održan sastanak na kojem su se pokušale uklopiti predložene mjere od strane oporbe. Neke od mjera su se poklapale sa mjerama predloženim od strane većine u vijeću i cilj nam je bio iznjedriti najbolje prijedloge, ali se ne može ići protiv zakona”.

Vijećnik SDP-a, Milenko Karić je u sklopu te točke nabrojao prijedloge oporbe koji su bili sporni i za koje je ustvrdio da nisu u nadležnosti Gradskoga vijeća.

Od ostalih točaka, koje ćemo još posebno obrađivati izdvojit ćemo Izvješće o radu Gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja 2019. do 31. prosinca 2019. godinu: