Politika i gospodarstvo

Odnosi li se i na pomorce ukidanje samoizolacije prilikom ulaska u zemlju?

Odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj više nema mjera samoizolacije pri ulasku u zemlju s veseljem su, među ostalim, dočekali pomorci.

I to ne samo oni koji se tek trebaju vratiti u Hrvatsku, već i oni koji su upravo u karanteni.

Tako je splitski pomorac (podaci poznati redakciji), koji je u samoizolaciji s jučerašnjim danom već proveo jedan tjedan, jučer na radost obitelji iz nje izišao. U ovoj obitelji očekivali su i iskrcaj sina ove srijede, za kojega su već pronašli apartman gdje je trebao provesti dva tjedna izolacije. No zbog najnovije odluke već se peče torta, jer napokon će se nakon više mjeseci svi zajedno naći za istim stolom.


Za razliku od pomorca iz našeg teksta, kojemu je najnovija odluka odobrena i potvrđena telefonskim putem iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, mnogi su ipak jučerašnji dan proveli u potrazi za konkretnim preporukama. Neki pomorci su, kako piše portal pomorski.hr, ipak dobijali kontradiktorne informacije pa je mnogima u karanteni preporučeno da je odrade do kraja.

Konačno je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u ponedjeljak potvrdio kako će svi građani kojima je propisana samoizolacija tijekom prelaska granice biti skinuti s liste, dok onima kojima je samoizolacija propisana zbog kontakta sa zaraženim osobama samoizolacija ostaje obavezna i svi bi se, kako piše ovaj portal za pomorce, trebali time rukovoditi.