Kultura Politika i gospodarstvo

Odgovor Vlahe Orepića Ivanu Galetiću: Niste korektni

Objavljujemo odgovor našeg sugrađanina Vlahe Orepića na članak objavljen na našem portalu (LINK) gdje se Ivan Galetić, stručnjak za energetiku HT-a osvrnuo na izgradnju termoelektrane na ugljen u Pločama:

Gospodine Ivane Galetiću, inžinjeru, stručnjače za energetiku HT-a, članu elektrotehničkog društva Zagreb u kojem ste specijalizirali na temu energetike, te članu međunarodne komisije za standardizaciju vaše teze objavljene pod naslovom „Pločani, za gradnju termoelektrane postavite svoje uvijete“ od 17.03.2014. su toliko manipulativne naravi da jednostavno ljute a i žaloste.

Ljute stoga jer u osnovi vašeg teksta je strategija manipulacije stanovništvom a ne energetska strategija koja bi valjda trebala biti vaš imperativ.


Ako ste to što piše da jeste valjda bi znali da je jedino ispravan multidisciplinaran pristup nametnutoj temi. A takav pristup daje jednoznačan odgovor a to je NE.

Uostalom zašto ste i sami napisali u predmetnom tekstu:

„Iz perspektive lokalnog stanovništva potpuno je razumljivo što žele TE daleko od svojeg dvorišta“

Objasnite gospodine Ivane Galetiću zašto je razumljivo željeti TE daleko od svog dvorišta. Budite korektni.

Vaše tvrdnje ne samo da isključuju bilo kakvu alternativu već ukazuju na opće nepoznavanje suštine i grubo dezinformiraju javnost očito svjesnim prešućivanjem bitnih činjenica iz područja energetskih kapaciteta i tematskih razvojnih potencijala RH.

Ukratko!!!

Da ste korektni gospodine Galetiću kao čovjek struke rekli bi ste ljudima da su problemi elektroenergetskog sustava RH:

– u nedovoljnoj iskorištenosti postojećih postrojenja,

– u neiskorištenom potencijalu modernizacije i nadogradnje postojećih postrojenja,

– u nereverzibilnosti postojećih sustava.

Da ste korektni rekli bi ste da je u RH prepoznat (i od struke i od ekologa) i prostornim planovima definiran potentan energetski prostor (nisu Ploče) u smislu objedinjavanja raznorodnih proizvodnih elektroenergetskih postrojenja (pumpne elektrane, plinske TE, vjetro elektrane, solarne elektrane) i koji kao takav predstavlja odgovor za ostvarivanje potpune elektroenergetske neovisnost RH.

Naglašavam sve u skladu sa postojećim prostornim planovima i propisanim procedurama.

Znači TE u Pločama je rješenje interesa koji nisu vezani za energetsku neovisnost RH. Ti vaši interesi meni nisu poznati i ne želim nagađati ali nemojte se tako manipulativno i ponižavajuće direktno obraćati Pločanima.

Privatni ili ne znam čiji interes je potpuno legitiman ali nemojte ga u ovom slučaju obrazlagati javnim dobrom jer to nema nikakvo realno uporište.

Da ste korektni rekli bi ste da je ukupna javna korist (a ne dobro) TE u Pločama samo kolateralne naravi koja bi bila najveća u fazi gradnje a po izgradnji bi bila u konstantnoj tendenciji pada sa nepovratno negativnim učinkom na alternativni (prometni, turistički, poljoprivredni, prihvatljivi energetski) razvoj neretvanskog i susjednog primorskog kraja.

Pa gospodine Galetiću i sami znate da je vrlo jednostavno argumentirati da TE u Pločama nije u skladu sa dugoročnim javnim dobrom ovoga kraja kao i da je iz perspektive elektroenergetske neovisnosti RH neracionalna te kao takova i bespotrebna.

Stoga gospodo Galetiću, Jurčeviću i ostali prije nego „motivirate“ nekoga liječnika (koji kao i Vi ne živi u Pločama i nije ga briga) koji će nas uvjeravati da je TE izvor zdravlja i na taj način jeftino kompromitira osobnu stručnost kao što ste se i vi kompromitirali (pozdravite i gospodina Begovića) molim Vas recite ljudima zašto niste korektni.

Žalosti me činjenica da se manipulativnim alatima kao što su: preusmjeravanje pozornosti, stvaranje problema, poticanje emotivnih reakcija, veličanje gluposti, stvaranje osjećaja krivnje, stvaranje predrasuda o egzistencijalnoj ovisnosti, zlouporaba znanja …želi osigurati postupnost promjena javnog mnijenja.

No da ste korektni jasno bi rekli da TE predstavlja rješenje koje trajno mijenja obilježja cijelog ovoga kraja pa i u slučaju da napredna tehnologija potpuno ukloni onečišćenje što nije slučaj kad je riječ o TE od 1600MW.

Jasno bi trebali reći da TE od 1600 MW nije kompatibilna zaštitom okoliša, poljoprivrednom proizvodnjom i turizmom u formi kojoj napredni svijet teži – što su elementarni fakti.

Jasno bi trebali reći kako ste tj. po čijim uvjetima ste došli do snage od 1600 MW ako je to uopće konačna snaga koja „mora“ biti…?

Gospodine Galetiću napominjem vas da sve one titule-funkcije koje su nabrojane uz vaše ime kako bi narod pomislio da je netko pametan nešto pametno rekao trebate tj. dužni ste prvo staviti u funkciju javnog dobra što je elementarna etička – moralna norma.

Iskreno upitni su mi vaši intelektualni dosezi ukoliko je onaj tekst (sadržajno i funkcionalno) vaša umotvorina.

I sa onim osvrtom o Nikoli Tesli (o kojem očito pojma nemate) ste pokazali da ste jako nekulturni. Nemojte to više raditi i bilo bi lijepo da se javno ispričate svima koji ne misle kao vi a puno nas je !!!

 

GOSPODINE GALETIĆU SVAKO VAM DOBRO ŽELIM

Ploče,22.03.2014.god

Vlaho Orepić