Politika

Odgovor Vedrana Sršena pločanskom HDZ-u: DOK NAS PETROV ŠTITI VEJIĆ ŠUTI

Uvijek je teško polemizirati kada ne znaš s kim uistinu vodiš debatu, tko je s druge strane stola, kada tvoj sugovornik nema ime i prezime. Dok sam ja osvrt „Nisu Ploče u Sjevernoj Koreji“ napisao i potpisao imenom i prezimenom, autor pamflet uratka, klevetničkog i propagandističkog teksta Gradskog odbora se skriva iza kolektiviteta HDZ-a (kao komunisti nekada iza Centralnog komiteta), koristeći se mentalitetom čopora tako tipičnog za totalitarne sustave, stranke i režime te upravo time potvrđuju da je moj autorski tekst „Nisu Ploče u Sjevernoj Koreji“ i ovom gradu, a i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti bio itekako potreban.

I sada stojim tako sam, slab i nemoćan, kao što reče Tin, „I sam bez igdje ikoga, i nemiran i očajan“, pred podvalama i napadom ni manje ni više nego tako moćnog, velikog i jakog, snažnog i gigantskog oponenta – HDZ-a. I nikako da pojmim da jedna takva snaga ne odgovori niti na jedno moje pitanje, i ono najmanje koje postavih, već posegne za golom uvredom, objedom i etiketiranjem.

Oni u svom pamfletu – odgovoru – u pet stavaka od osam napisanih zloupotrebljavaju poginule za hrvatsku slobodu, njihove majke i udovice, kćeri i sinove. U mom tekstu na koji se osvrću o tome nema ni slova. To se zove prizemna i providna manipulacija. Onaj koji ima istinski pijetet prema žrtvama Domovinskog rata, time se nikada ne bi poslužio.


U dva od preostala tri stavka HDZ se pravi nemušt da ne zna o kojim to jamama pričam. A lijepo u tekstu stoji „… Jame koje se na HDZ-ovim skupovima, kao primjerice u Omišu, otvoreno spominju…“. Pa da pojasnim. Na nedavno održanom skupu vaše stranke u Omišu, dok je lider HDZ-a u prepoznatljivom stilu govorio o SDP-ovcima kao sljednicima Komunističke stranke, iz publike su dopirali jasni povici uspaljenih hadezeovaca „U jame s njima“. Sve to prikazano je u više navrata na Hrvatskoj televiziji. Na žalost, Vaš Vođa Karamarko to nije osudio na sastanku u Omišu, a niti sam vidio niti čuo da se itko od vas, skupno ili pojedinačno, ogradio od spominjanja jama na političkom skupu. Postali ste, nažalost, prva stranka u Hrvatskoj koja je jame uvela u politički diskurs.

Spominjete također „Službu državne bezbednosti“ iz komunističkog razdoblja što je omiljena tema ovog novog Karamarkovog HDZ-a. Da se odmah razjasnimo. I sam sam bio predmet obrade navedene službe, ali mi nikada nije palo na pamet to politički kapitalizirati i zbog toga praviti od sebe patnika i žrtvu. Naime, u vrijeme izlaženja Glasa Kardeljeva u broju od 5. studenoga 1985. godine objavljen je tekst poznatog povjesničara iz Metkovića profesora Ivana Jurića „Regulacija rijeke Neretve“ te je u Ploče iz Splita došao isljednik službe pa sam pod prijetnjom privođenja pozvan na saslušanje u Policijsku stanicu u Pločama, zbog navodnog udruživanja pločanskih nacionalista okupljenih oko Glasa Kardeljeva s Ivanom Jurićom iz Metkovića. I što se dogodilo – ništa. U uredništvu Glasa Kardeljeva sjedila je tadašnji sekretar OK SKH Kardeljevo i pružila podršku uredništvu lista na čemu se i ovom prilikom zahvaljujem.

No uvijek kada HDZ plasira u javnost priču o komunističkim zločinima, UDBI i KOS-u, treba reći i punu istinu da je po obimnoj studiji koja je prije izvjesnog vremena objavljena u znanstvenom časopisu „Communist and Post-Communist Studies“, u HDZ prešlo do početka 1991. godine 97000 bivših članova partije dok ih je u SDP-u ostalo tek 46000 te bi tada bilo i logično da HDZ preuzme i srazmjernu odgovornost za sve što su komunisti dobro i loše uradili.

I, eto tako, HDZ uvijek o komunizmu, o UDBI i KOS-u. A njihov lider Karamarko je bivši šef Protuobavještajne agencije. Već se sada to pokazuje kao velika prijetnja Hrvatskoj i kao veliki demokratski deficit. Nisam sklon vjerovati da nam demokratizaciju mogu pomicati bivši obavještajci kao Putin u Rusiji koji, vidimo, Europu dovodi do ruba globalnog sukoba. Ista je opasnost i pred Hrvatskom kojoj prijeti „putinizacija“.

Još je žalosnije što se gradski odbor HDZ-a uhvatio mene malog i nemoćnog, a šuti o životnom problemu ovog grada. Oni se boje udbaša i kosovaca od prije pedeset-šezdeset godina, a šute o tome da bivši pomoćnik Karamarka u Protuobavještajnoj agenciji, Josip Jurčević, postaje manager u Luci Ploče Energija te da on Gradu nudi i natura termoelektranu na ugljen u Luci Ploče. Ostaje nejasno kako to d aoni koji su trebali domoljubno brinuti o nacionalnoj sigurnosti postaju „ugledni“ biznismeni. I gdje toga ima. Ne, gospodo iz HDZ-a nisam bio nimalo ekstreman jer toga nema čak ni u Sjevernoj Koreji.

Na kraju bih zamolio gradonačelnika Krešimira Vejića da ne unizuje funkciju gradonačelnika Ploča i ne ponižava građane ovoga grada te da nas od napasti krupnog kapitala oličenog u udruženom projektu Termoelektrane bivših obavještajaca i Luke Ploče treba štititi gradonačelnik Metkovića, gospodin Božo Petrov. Dok nas Petrov štiti Vejić šuti. Ja se gosp. Petrovu na tome zahvaljujem, ali bih kao pravi lokalpatriot volio da me štiti prvenstveno gradonačelnik Ploča.

Ploče, 3.9.2014.

Vedran Sršen
Predsjednik OO HDZ-a Ploče 90.-92.
Zastupnik u Saboru RH 92.-95.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni