Politika

Odgovor udruge Škanj na jučerašnje priopćenje GO HDZ Ploče

Udruga Skanj

Udruga Škanj je na svojoj web stranici objavila odgovor na članak koji smo jučer objavili pod naslovom “HDZ Ploče: Udruga Škanj i Ministarstvo uprave neće spriječiti građane Ploča da odlučuju o bitnim pitanjima za svoj život!


Odgovor u nastavku prenosimo u cijelosti…

Obavještavamo sugrađane da smo sinoć oko 20 sati, u inbox, dobili poruku sljedećeg sadržaja:

„Vlaho, dođite ti i Zoran u subotu u Škare u osam sati. Moji su me izdali i vi ste jedini koji me razumijete i podržavate. Dolaze Jurčević i Begović.
Pozdrav, Ivan.
P.S. Oprosti za tužbu.“

Scenarij opisan u uvodnoj šali bi se mogao ostvariti samo kad bi Dopis HDZ-a GO Ploče, objavljen dana 07.11.2014.g. na portalima rogotin.hr i ploce.com.hr, bio istinit. Kako je navedeni dopis običan pokušaj obmane, tako je i gornji tekst samo jedna zgodna šala. Svejedno, pokušaj napada i diskreditacije naših članova započeo je tužbom za sramoćenje te se ne bi začudili kada bi se taj proces nastavio i u budućnosti i to bilo kojim sredstvima.

GOSPODO MI ĆEMO I U DALJNJEM RADU KONZULTIRATI STRUČNA I KOMPETENTNA MIŠLJENJA ŠTO PREDLAŽEMO I VAMA

Potpisana gospodo iz gradskog odbora HDZ-a svojim priopćenjem ste me podsjetili na pokojnog gospodina i mog uvaženog prijatelja, Luku Šiljega, koji se jednom prigodom iz srca zahvalio jednom tada „uglednom“ gospodinu riječima „Hvala ti što si me klevetao! Ja bi se zabrinuo da si me TI hvalio“.
Najprije bi htjeli naglasiti da GO HDZ-a Ploče nepotrebno stvara problem oko smisla i pravne valjanosti Deklaracije, koju je trenutna gradska vlast usvojila na tematskoj sjednici vezano za TE Ploče. Podsjećamo da je predmetnu Deklaraciju Gradsko vijeće Grada Ploča usvojilo preglasavanjem, a ne jednoglasno. Donesena Deklaracija je među Gradskim Vijećnicima odmah izazvala sumnje, obzirom da, u jezičnom smislu, nije sasvim jasna, a u pravnom smislu je bilo dvojbeno je li najavljeni referendum zakonit. Odgovori Instituta za jezik i jezikoslovlje te Ministarstva uprave razgolitili su upravo te dvojbe. Radi toga se može reći da je Deklaracija, u jezičnom smislu, nejasna, a u pravnom smislu, glede raspisivanja referenduma, nezakonita. To, što vi niste u stanju razumjeti zakonski tekst, govori sve o vama. Pitate se, zašto je Udruga Škanj uopće poslala upite Institutu za jezik i jezikoslovlje te Ministarstvu uprave? Odgovor je, zato što je trenutna gradska vlast više puta lagala građane o svojim namjerama i djelatnostima i zato što je to pokušala opet učiniti. Za primjer ćemo istaknuti da je ova gradska vlast izigrala građane glede referenduma vezano za trafostanicu u Pločama. Naime, kada su građani 2010-te godine prikupili oko 2400 potpisa za referendum, gradonačelnik je tražio objašnjenje Ministarstva uprave o tom referendumu. Odgovor Ministarstva uprave, da se takav referendum ne može provesti zbog formalno-pravnih nedostataka, gradonačelnik je čuvao u ladici sve do 2014-te godine, kada je počela gradnja trafostanice. Tada je navedeni odgovor Ministarstva uprave izvađen iz ladice, kao unaprijed pripremljen alibi. Jeste li čuli za izreku „Kad me prvi put prevariš, to je tvoja sramota, a kad me drugi put prevariš, to je moja sramota.“ Radi toga ćemo i ubuduće preispitivati svaku vašu odluku.
Neodoljiva potreba za laganjem građana pokazuje se i u sljedećoj situaciji. Naime, čista je laž da je Dopis Gradskog odbora HDZ-a Ploče od 07.11.2014.g. potpisao i gospodin Joško Damić. Taj čestiti i pošteni čovjek, jedan od osnivača HDZ-a Ploča, zajedno s nama se borio protiv termoelektrane, bio je protiv nejasne Deklaracije i nepotrebnog referenduma, jutros nas je kontaktirao te je demantirao da je on sukreator i supotpisnik predmetnog teksta.
Ovim putem predlažemo gospodinu Jošku Damiću da vam predoči tematsku odluku GV Ploča iz 1996. godine, koja Odluka je bila temelj da naša Županijska skupština, još 1996-te, a i 2014-te, donese jasne odluke da se protivi termoelektrani u Pločama. Spomenutu odluku 1996. godine potaknuli su upravo gospoda Joško Damić i pok. Luka Šiljeg, a ove godine je to napravio Škanj, na što smo ponosni.

Detaljno komentirati vaš Dopis od 07.11.2014.g. uopće nema smisla i potrebe. On govori sve o vama, a građani koji su pročitali vašu Deklaraciju, naše upite Institutu za jezik i jezikoslovlje te Ministarstvu uprave, kao i njihove odgovore, do sada su ionako sve shvatili.
Link na Dekaraciju
Link na odgovor Instituta za jezik i jezikoslovlje
Link na odgovor Ministarstva uprave

 

Nama je jasno da vi samo želite uzjahati na val koji se zove „neću termoelektranu“, za koji vam je jasno da je stav ogromne većine građana. Taj val je za vas bitan samo iz jednog razloga. Obzirom da motivi koji vas u životu pokreću ne idu dalje od materijalne koristi koju svojim pozicijama ostvarujete, jasno je da vi ovakvim dopisima tražite opravdanje pred svojim biračima i što bolju poziciju na sljedećim izborima, tj. novi period sa sigurnom plaćom. Nažalost, nije vas briga što svojim nestručnim radom sramotite i diskreditirate djelatnike Grada Ploča koji su tu bili prije vas i koji će biti tu kad vi odete. U gradskim službama imate i pravnike i ljude koji znaju hrvatski jezik, pa smo sigurni da ih niste konzultirali kad ste pisali Deklaraciju.
Nama je sasvim jasno koja je vaša uloga u cijeloj ovoj priči oko TE i TS. Nema nejasnoća. Isto tako je jasno da pripadamo potpuno različitim životnim vrijednosnim sustavima.

Bez obzira na gore navedeno, budući da vi u ovome trenutku obnašate vlast, ponovno ćemo vas potaknuti u borbi protiv TE, kako bi ista svoj kraj doživjela tamo gdje je i započela, u LUCI PLOČE d.d. pa predlažemo sljedeće;
1. Predlažemo da GV Grada Ploča uskladi svoj zaključak s jednoglasno usvojenom odlukom Županijske Skupštine.
2. Budući da MO Stablina, Šarić Struga i Staševica još nisu donijeli svoj stav o TE, molili bi gospodina predsjednika GV Davora Mihaljevića, dogradonačelnika Zdenka Mateljka-Šintu i našeg Kocu da, kao utjecajne osobe u spomenutim mjestima, potaknu održavanje tematskih sjednica MO s ciljem zauzimanja stava o protivljenju TE (isto su već učinili Mjesni Odbori Rogotina, Baćine, Komina i Ploča),
3. Kao članove upravnog vijeća Lučke Uprave Ploče, gospodina Krešimira Vejića i gospođu Mariju Vučković, molimo da skupa s gospodinom Ivanom Pavlovićem iniciraju sjednicu Upravnog Vijeća Lučke Uprave Ploče te da jasnim odlukama usklade poslovanje LUP i njenih koncesionara s jednoglasnom voljom naroda iskazanom na tematskoj sjednici Županijske Skupštine. Vjerujemo da vas eventualne pozicije sukoba interesa neće spriječiti u djelovanju koje je imperativ funkcija koje obnašate.
4. Nakon svega, predlažemo i očekujemo da se gospodin Ivan Pavlović, kao direktor Luke Ploče d.d., kao član Upravnog vijeća Lučke Uprave, kao član HDZ-a Ploče, izjasni da odustaje od termoelektrane u Pločama.

Sve nejasnoće oko činjenica koje smo bilo kada iznijeli i svih drugih činjenica koje vi negirate ili dopisima, kakav je ovaj posljednji, pokušavate iskriviti, predlažemo riješiti javnim sučeljavanjem na Radio Pločama, u emisiji bez roka trajanja i u sastavu koji god izaberete, a sve kako bi zainteresirana javnost mogla neposredno i neovisno donijeti svoj sud. Smatramo da će jedno takvo sučeljavanje dati dovoljno prostora za razjašnjavanje svih važnih pitanja. Udruga Škanj je na isti spremna te očekujemo vaš pristanak.

Ako ste istinski protivnici termoelektrane u Pločama i navedenu priču želite jednom zauvijek okončati, učinit ćete i više nego od vas tražimo. U tom slučaju Škanj vam je najodaniji saveznik i prijatelj.

Lijep pozdrav od nas iz Škanja,

U Pločama 08.11.2014.
PREDSJEDNIK
v.r. Vlaho Orepić

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni