Politika i gospodarstvo

Odgovor Lučke uprave Ploče na članak o ilegalnom rušenju skladišta

Dobili smo odgovor lučke uprave Ploče na članak pod nazivom Ilegalno srušili skladište u luci Ploče koji smo danas objavili. Odgovor prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Dostavljamo odgovor Lučke uprave Ploče na tekst vezan uz rušenje i uklanjanje skladišta 4B sa lučkog područja u Pločama.


U objavljenom članku između ostalog navedeno je kako je Lučka uprava Ploče propustila reagirati na postupke i radnje na nekretnini, konkretno skladištu 4B. Nužno je stoga iznijeti činjenice vezane uz navedeni predmet kako javnost, odnosno čitatelji ne bi ostali u zabludi vođeni senzacionalističkim naslovom i sadržajem objavljenog članka.

Lučka uprava Ploče 2006. godine dodijelila je koncesiju tvrtki INTERŠPED d.o.o. iz Ploča za izgradnju i gospodarsko korištenje hladnjače za duboko smrznutu robu. Spomenuta hladnjača instalirana je u lučkom skladištu oznake 4B koje je tvrtka koristila za vrijeme trajanja ugovora o koncesiji. 2011. godine INTERŠPED d.o.o. je završio u stečaju, te je time predmetno skladište 4B ušlo u stečajnu masu.

Na sjednici skupštine vjerovnika kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku prilikom stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom, tvrtkom INTERŠPED „u stečaju“, donesena je odluka kojom se daje suglasnost stečajnoj upraviteljici za prodaju nekretnine, koja u naravi predstavlja opremu i hladnjaču za duboko smrznutu robu, a istu je nedvojbeno investirala, ugradila i koristila tvrtka INTERŠPED d.o.o. tijekom valjanosti ugovora o koncesiji.

Lučka uprava Ploče stečajnoj upraviteljici tvrtke INTERŠPED „u stečaju“ uputila je zahtjev za očitovanjem glede dozvola nadležnih upravnih tijela i svih aktivnosti koje su poduzete u ovoj pravnoj stvari, od stečajne upraviteljice nije stigao odgovor na postavljena pitanja ni nakon isteka zadanog roka za očitovanjem.

Sukladno pozitivnim propisima RH Lučka uprava Ploče poduzela je pravne radnje pred nadležnim zakonodavnim i inspekcijskim tijelima – podnesena je kaznena prijava temeljem čl. 235. Kaznenog zakona, upućena je prijava građevinskoj inspekciji zbog rušenja i uklanjanja skladišta 4B sa lučkog područja.

U tijeku je istraga kojom će se utvrditi pravne i zakonske odgovornosti vezane uz postupak rušenja i uklanjanje skladišta 4B sa koncesioniranog područja.

S poštovanjem,

Deša Rathman,
ravnateljica Lučke uprave Ploče