Politika i gospodarstvo

Odgovor dožupanice Marije Vučković na upit gospodina Vlahe Orepića

Marija Vuckovic, dubrovacki.hr

Poštovani gospodine Orepiću,

S obzirom na odgovornost koju kao dužnosnica trebam pokazivati prema našim lokalnim zajednicama odgovorit ću na Vaš upit objavljen na portalu www.ploce.com.hr 27. srpnja 2014. godine, iako je on, bez obzira što u njemu tvrdite suprotno, djelomično nejasan i potpuno zlonamjeran. Da ste Vi htjeli saznati stav Dubrovačko-neretvanske županije Vi biste poslali službeni upit i onda objavili i pitanje i odgovor. Ovom je tekstu, čvrsto sam uvjerena, osnovni cilj diskreditirati mene kao osobu i etiketirati me kao onu koja ne brine o javnom interesu niti volji naroda kojeg zastupam. No, idemo redom.

Vi raspravljate o mojoj izjavi koju sam dala na sjednici Županijske skupštine prije 23 dana kada je usvojena odluka o započinjanju procesa izmjena i dopuna prostornog plana. Naravno da razvojne inicijative ne treba blokirati ako su u skladu sa zakonom, okolišnim i javnozdravstvenim standardima i voljom naroda. Točka. Tako sam i rekla, mediji uglavnom skrate izjave sa sjednica, zapišu to katkad prilično točno, katkad se izgubi smisao, ali dosada nisam to smatrala osobito važnim. Postupak izmjena i dopuna prostornog plana koji je započela Dubrovačko-neretvanska županija nema nikakve veze s inicijativom o izgradnji termoelektrane na ugljen i to znaju svi županijski vijećnici, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Vjerujem da će svi biti toliko pošteni da to i priznaju. Naime, u Dubrovačko-neretvansku županiju godišnje stigne više zahtjeva za izmjenama i dopunama prostornog plana. Otkad su posljednje usvojene prije četiri godine, ovakve zahtjeve smo rješavali odlukom o započinjanju procesa ciljanih izmjena prostornog plana koje su se odnosile na točno određeni zahtjev. Od posljednjih izmjena Zakona o prostornom uređenju i gradnji krajem 2013.godine više nije moguće donositi tzv. ciljane izmjene za pojedinačne inicijative, već se mora otvoriti proces ukupnih izmjena i dopuna prostornog plana. Dakle, odluka je na Skupštini usvojena prvenstveno zbog pristiglih zahtjeva koji se više ne mogu preispitivati niti se o njima može odlučivati na drugi način. Među njima nema zahtjeva za izgradnju termoelektrane na ugljen, a o takvoj mogućnosti nitko u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koliko ja znam, niti ne razmišlja. Možete li mi, molim Vas objasniti kakve veze ima to što je ova odluka donesena u srpnju? Odluka nije sporna, nije bezobzirna i nije otrcana, kako navodite, već odgovorna prema onima koji su podnijeli zahtjeve i bore se za bolji život svojih građana, a zastupaju ih sukladno demokratski izraženoj volji na lokalnim izborima. Sasvim je svjedno kad je usvojena; njome je započet proces izmjena i dopuna koji će trajati malo dulje vrijeme.


Nadalje, ne razumijem baš Vaše, rekla bih, čudnovato razglabanje o mojim izjavama, činjenjima ili nečinjenjima. U jednoj rečenici sam zastupnik inicijative o izgradnji, u drugoj možda i nisam, ali ne valjam, jer joj se jasno ne protivim. Pa onda jeftino manipuliram s javnošću, izgovaram parole i, ipak, svjesno zagovaram izgradnju termoelektrane?!? Ma, o čemu Vi pričate? U Prostornom planu Dubrovačko-neretvanske županije nema mogućnosti izgradnje termoelektrane na ugljen. U Dubrovačko-neretvansku županiju nije stigao nikakav zahtjev s takvim prijedlogom. Mi smo svoju viziju istaknuli u Strategiji razvoja DNŽ, donijeli prioritete i mjere i po njima radimo. Pročitajte to malo, dajte svoje prijedloge na strategiju, upravo donosimo novu. Ups,sigurno to radimo da bismo u nju uvrstili mogućnost izgradnje termoelektrane na ugljen? Evo, ja takva kakva jesam – neodgovorna manipulatorica – sve dosad sam mislila da radimo novu strategiju jer nam je to zakonska obveza za novo proračunsko razdoblje EU (2014.-2020).

Gospodine Orepiću, ne mislim da narod očekuje od nas da budemo avangarda. Narod očekuje od nas da ne zabranimo nikome da govori ili predlaže ono što nije zakonom zabranjeno, da ne provodimo diskriminaciju i da svoje odluke donosimo poštivajući javno dobro, volju naroda, stručna stajališta i propise RH, te dodatno pokažemo savjesti, predanosti, volje i kreativnosti u nepropuštanju prilika i borbi za opće interese stanovnika koje zastupamo.

Što se tiče trafostanice, nju ne određuje županijski prostorni plan, već gradski. Za razliku od termoelektrane koju, do donošenja Državnog prostornog plana, određuje županijski.

Na Vaše pitanje jesam li zagovornica izgradnje termoelektrane na ugljen, odgovaram da nisam. Ali, Vi to dobro znate, samo pokušavate navesti ljude da misle suprotno. Hoću li poštivati stav stanovništva o termoelektrani? Hoću. Hoću li se pridružiti Vašoj hajci na vodstvo i zaposlenike Luke Ploče? Neću.

Pitali ste me treba li propitivati skladištenje nuklearnog otpada u Slanome ili spalionicu smeća kod Staševice. Zbrinjavanje nuklerarnog, dakle, radioaktivnog otpada je uređeno Uredbom o uvjetima te načinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada, pa Vam preporučujem da je pročitate. Što se tiče spalionice nije je moguće izgraditi u Staševici, jer prema hrvatskoj strategiji gospodarenja otpadom, sve jedinice područne samouprave u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trebaju izgraditi županijske centre za gospodarenje otpadom i pretovarne stanice. Mi na tome radimo i prema stupnju završene dokumentacije smo među prvih pet županija u Hrvatskoj (dvije su započele gradnju, a Dubrovačko-neretvanska županija je ishodila pozitivnu ocjenu na studiju procjene utjecaja na okoliš, izradila idejne projekte i u tijeku je natječaj za izradu studije izvedivosti). Žalosno je što ste izabrali dva primjera s kojima ste pokazali koliko je Vaše neznanje hrvatskih propisa. Dakle, nemoguće je propitivati takva dva slučaja, jer to zakon ne dopušta.

Ne mogu Vam dati precizan odgovor o datumu referenduma; ja sam podržala referendum javno, ali nisam govorila o datumu održavanja. Ipak, koliko se sjećam početaka razgovora o ovoj temi, predstavnici građanskih udruga nisu baš bili zadovoljni sa srpnjom kao mogućim terminom za organizaciju referenduma.

Pitanje o zakonitosti koncesijskog ugovora Luke Ploče i Lučke uprave Ploče? Po mom mišljenju, ugovori su napravljeni u skladu s interesom Republike Hrvatske, u izradu dokumentacije bili su uključeni odvjetnici Lučke uprave Ploče i Luke Ploče, zaposlenici Luke Ploče, pravnik angažiran od strane Svjetske banke, Ekonomski fakultet u Splitu s timom kojeg je vodio gospodin Branko Grčić, današnji ministar regionalnog razvoja i europskih fondova i Vladin ured za zakonodavstvo. Ekonomske projekcije su rađene na temelju ostvarenog prometa do 2007., očekivanog prometa i pisama namjere koji su u to vrijeme postojali. Ukoliko Vi smatrate da nisu u skladu s interesom RH, podnesite dokaze. Ukoliko imate koncesionara koji će zaposliti više ljudi, ostvariti više prometa i uložiti više novca u opremu od Luke Ploče, bit će mi, kao članici UV, zadovoljstvo poslušati Vaš prijedlog. Ukoliko nemate, samo sebično pokušavate oduzeti koncesiju Luci Ploče. Samo pokušavate ostaviti 600 zaposlenika Luke Ploče bez posla, ne nudeći im alternativu.

Iskreno vjerujem da štitim interese Republike Hrvatske u vezi s Projektom integracije transporta i trgovine kojeg je dio i Terminal za rasute terete (uz kontejnerski). Projekt je započeo prije desetak godina potpisivanjem međudržavnih ugovora, nastavio se potpisivanjem ugovora o produljivanju prvenstvene koncesije, izgradnjom infrastrukture od strane Lučke uprave Ploče i procesom nabavke opreme od strane Luke Ploče. Ugovorima su definirane investicije i moguće djelatnosti koje koncesionar može obavljati, među njima nema termoelektrane, a tko će što sutra predložiti, vidjet ćemo. Pročitajte ih, radi se o javnim dokumentima. U posljednje dvije godine izgradnja infrastrukture zapinje, što je, po mom dubokom uvjerenju, posljedica neodgovornog kadroviranja u Lučkoj upravi Ploče od strane državnih vlasti, lošeg recepta koji se primjenjuje širom Hrvatske od vrha do dna i koji će nas, nažalost, jako koštati. Na sjednicama Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče aktivno sudjelujem, prethodno se ozbiljno pripremam, potpuno shvaćajući važnost ove institucije za Grad Ploče. Ovih dana ću Vam poslati sve zapisnike sa sjednica otkad sudjelujem u radu Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče. Očekujem da ih sve pročitate i onda prosudite štitim li interese RH. Što se mene tiče, neka se ti zapisnici objave na internetu. Trebat će Vam malo više vremena nego za dogovor o tome što ćete mi imputirati na kavi s družinom.

O izvršavanju ili neizvršavanju obveza svih koncesionara na lučkom području, pa tako i Luke Ploče, raspravlja se na sjednicama Upravnog vijeća kad ravnateljica pripremi materijale. Doista se događaju kašnjenja u izvršavanju obveza kod različitih koncesionara (ne svih), pa tako i Luke Ploče; kao članica upravnog vijeća prihvaćam ugovorne mjere koje su na raspolaganju Lučkoj upravi Ploče za poticanje što urednijeg izvršavanja koncesijskih obveza. Na službama Lučke uprave Ploče je da redovno prate izvršavanje obveza, poduzimaju ugovorom propisane mjere ukoliko koncesionari krše ugovor i izvijeste upravno vijeće o tome ili traže suglasnost ukoliko se radi o mjeri koja zahtijeva suglasnost upravnog vijeća.

Posljednje konkretno pitanje se odnosi na poticanje rasprava o izmjenama i dopunama prostornog plana. Po Vama, trebala sam inicirati stručnu i javnu raspravu i sadržajima i formama intervencije u županijski prostorni plan u skladu s interesima RH. Sad moram reći da sam zaprepaštena Vašim neznanjem. Pa, tek je donesena odluka o otvaranju procesa izmjena i dopuna, nije usvojen novi plan. Nakon odluke koja je donesena, Zavod za prostorno planiranje DNŽ šalje upite svima – jedinicama lokalne samouprave, državnim zavodima, ministarstvima, javnim poduzećima, mnogim drugim za očitovanje. Organiziraju se javne rasprave, dobivaju se ili ne dobivaju različite suglasnosti, donose se strateške procjene utjecaja na okoliš…. postupak je to koji traje najmanje godinu i pol i u kojem će svi dobiti priliku da se uključe u proces savjetovanja. Proces je javan da ne može biti javniji.

Sad kad smo završili s pitanjima, spomenimo neke navode iz Vašeg teksta, koji, kako kažete, nije osobno usmjeren. Iz Vašeg teksta može se zaključiti da pripadam ljudima koji se dodvoravaju zbog toga što žele završiti na listi za Sabor; spremna sam daleko ići zbog očuvanja komoda i iluzije moći, fakultet sam, kako ukazujete, jer se meni obraćate, završila u restoranu. Nemate dokaze da se ikome dodvoram u želji za pozicijama. Komodna nisam – dnevno vozim četiri sata, nastojim raditi predano, u slobodno vrijeme učim, jedem uglavnom u autu i kad dođem kući. Svoje titule nikad i nigdje ne ističem, niti uz potpis naglašavam. Fakultet sam završila u Zagrebu s 22 godine,nakon toga znanstveni magisterij, također u Zagrebu. Ocjene koje sam, studirajući na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju zavrijedila, ne spominjem, jer bi se stekao dojam da sam hvalisava. Jedna sam od nekoliko ljudi u Dalmaciji koji su položili ispit za ovlaštenog investicijskog savjetnika i tu činjenicu koristim isključivo za javno dobro, ne zarađujući od toga. Znam se „oseknuti“, ne nosim markiranu robu, privatno vozim Clia starog 12 godina, a službeno pasata iz 2007. koji je prešao četiri stotine tisuća kilometara. Ali, kao što se sami napisali, Vi se borite svim sredstvima. Puni ste predrasuda i ne ustručavate se vrijeđati ljude na različitim osnovama. Ljudi s predrasudama nikad ne znaju i ne govore potpunu istinu.

Evo, moji su odgovori konkretni. Za njih mi je trebalo točno desetak minuta, Vam za upit 23 dana. Puno je lakše kad čovjek ne treba smišljati kako da nekome naudi, već odgovara, bez predumišljanja, kako stvari stoje.

I ja imam upite za Vas. Molim, pokažite konačno dokaze da ste kao voditelj vojarne učinili sve što ste mogli kako bi Grad konačno zadobio mogućnost razvijanja na najatraktivnijem dijelu svog prostora koji ničemu ne služi.

Dodatno Vas pitam sljedeće:

Jeste li reagirali na nacrt Strategije prometnog razvoja Hrvatske kojim se cementira ovisnost luke Ploče o rasutim teretima? Vjerujem da jeste, budući da se u javnim nastupima u posljednje vrijeme prilično bavite rasutim teretima. Pokažite javnosti Vaše službene komentare.

Prilikom zadnjeg posjeta Vašeg vrhovnog zapovjednika, predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Ive Josipovića, uz kojeg ste se nasmiješeni slikali, na pitanje o mogućnosti izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama izjavio je sljedeće:
„Ja naravno nisam stručnjak za termoelektrane i za ta pitanja, ali ono što moramo znati je da ono što svako društvo odlučuje, mora odlučivati racionalno i sukladno balansu interesa. Sasvim sigurno turizam, ekologija, proizvodnja hrane su jedno od najvažnijih djelatnosti, a s druge strane moramo imati energiju. Prema tome, nužno je, da prije donošenja odluke, bez obzira je li riječ o odluci ovdje ili negdje drugdje bude konzultirana struka i da se struci vjeruje, dakle da se napravi jedna realna procjena da li bilo koji infrastrukturni objekt, bez obzira je li riječ o termoelektrani, hidroelektrani, vidimo u drugim dijelovima naše domovine, da se vrlo realno sagledaju prednosti i moguće opasnosti i da se donese odluka u interesu razvoja…“

Vi ste tražili od mene da se izjasnim o izjavi koju mediji nisu ni približno prenijeli u cijelosti; niste slušali tonski zapis sa sjednice Županijske skupštine. Ja sam ovdje u navodnicima prenijela izjavu koju je dao predsjednik prema tonskom zapisu, možda i u Vašoj nazočnosti. Jeste li mu poslali barem sličan upit kao meni? Jeste li mu poručili da odstupi zbog ovakve, prilično blage, izjave o mogućnosti izgradnje termoelektrane na ugljen, kakve nijedan lokalni dužnosnik nije izgovorio? Ako jeste, čestitam. Ako niste, samo se bavite politikanstvom i niste vjerodostojan borac protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama.