Politika i gospodarstvo Regija

ODBROJAVANJE DO POVEZIVANJA HRVATSKE Pelješki most večeras se pušta u promet!

Godinu dana nakon postavljanja posljednje konstrukcije, što je obilježeno spektakularnim vatrometom, Pelješki most se otvara za promet.

Projekt mosta s cestama vrijedan je 526 milijuna eura. Duljine je 2404 metara od osi do upornjaka, odnosno 2440 metara s upornjacima.

Glavni i odgovorni projektant Pelješkog mosta koji je nakon tri stoljeća spojio Hrvatsku je Marjan Pipenbaher.


Nakon svečanosti otvorenja koju režira Krešimir Dolenčić s Neverom Mate Rimca i vožnjom automobilskog asa Nike Pulića kroz vatromet, Pelješki most će od večeras biti pušten u promet

‘U rasponsku konstrukciju ugrađeno oko 33.600 tona čelika. Most je poseban i po tome što je prvi put temeljenje izvršeno s pilotima u komadu od 130 metara, ugrađeno je 1100 tona kosih zatega, 68.000 tona betona je ugrađeno u most,  beton koji nije ugrađivan u Hrvatskoj i koji je visoke čvrstoće. Niz podataka ukazuje na sve izazove koje smo imali prilikom izgradnje’, opisivao je velebno zdanje Josip Škorić čelnik Hrvatskih cesta.

Prvi put se, inače, izrazila težnja o mostu krajem 90-ih, bilo je više pokušaja gradnje, a konačno je natječaj raspisan 2017. godine. Sljedeće godine u travnju kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation dobiva posao s ponudom od 2 milijarde kuna i rokom izgradnje od 36 mjeseci.

Gradnja Pelješkog mosta službeno je počela 31. srpnja 2018., kada je izvođač i uveden u radove.

Što se tiče pristupnih cesta, direktor Strabaga Hrvatska Veljko Nižetić kazao je da će Strabag sve radove na pristupnim cestama završiti na vrijeme i u skladu s ugovorom. Ugovorena vrijednost tih radova je 478,3 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za dovršetak 13. kolovoza.

Ostaje još osam kilometara obilaznice Stona i spoja na državnu cestu D8 koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine.

Podsjetimo, u povodu svečanog otvaranja Pelješkog mosta, linijski pomorski prijevoznik Jadrolinija osigurati će posebnu vožnju trajektom “Hrvat” koji će besplatno odvesti 600 putnika do Pelješkog mosta, kako bi s palube trajekta mogli doživjeti vatromet s pogledom iz Malostonskog kanala.

Ukrcaj prvih putnika u Trpnju na Pelješcu, do najviše 200 putnika, predviđen je danas od 17.00 do 17.30 sati. Ukrcaj preostalih putnika u Pločama, do najviše 600 (uključujući i one ukrcane u Trpnju), predviđen je od 18.30 do 19.00 sati. Povratak u Ploče predviđen je oko 23.30, a u Trpanj oko 00.45.