Politika

Od utorka cijena dizela raste za kunu i pol po litri, benzina za 70 lipa?

PRIJE 10 dana vlada je donijela odluku o smanjenju trošarina i trgovačkoj marži te o tome da će se korekcija cijena vršiti svaka dva tjedna, što je idući tjedan.

Novi skok cijena

Kako doznaje Nova TV, cijene će od utorka vjerojatno opet rasti. Naime, ako bi se korekcija cijena dogodila danas, Eurosuper bi bio skuplji za 71 lipu te bi cijena po litri iznosila 14.20 kuna, dok bi oba dizela, i eurodizel i plavi, rasla za gotovo kunu i pol te bi bili 14.52 kune, odnosno gotovo 11 kuna po litri.

Vlada je 7. lipnja, podsjetimo, na telefonskoj sjednici smanjila marže distributera za dodatnih deset lipa po litri pa je tako marža za benzinska i dizelska goriva smanjena sa 75 lipa na 65 lipa po litri, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri. Ujedno je vlada smanjila trošarine na benzinska i dizelska goriva, i to na benzin za dodatnih 40 lipa po litri, što je ukupno za 80 lipa, a za dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa.


Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić ocijenio je tada kako se vladinim mjerama sniženja trošarina na benzin i dizelsko gorivo te ograničavanjem marži daje doprinos tome da cijene derivata ovaj tjedan dodatno ne rastu, a vjeruje da zbog tih mjera ne bi trebalo doći do poremećaja u opskrbi.

No bez obzira na sve to, analitičari očekuju daljnji rast cijene goriva.

“Dosada su energenti generirali inflaciju, sada će i sam rast cijena zapravo poskupljivati cijeli naftni, distributerski i proizvodni biznis, tako da ćemo ući u začarani krug i pitanje je kako izaći iz njega”, rekao je energetski analitičar Ivan Brodić za Novu TV.

Onaj Filipović o gorivu: Ako cijene u svijetu budu išle dolje, onda će i kod nas

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović gostovao je u emisiji HRT-a A sada Vlada nakon što su na snagu stupile nove mjere koje su trebale stabilizirati rast cijena goriva.

Pitali su ga što se može očekivati u tjednima koji su pred nama.

“Možemo znati što će se događati sljedeća dva tjedna. Što će biti nakon toga, mislim da se u ovim uvjetima neizvjesnosti ne može prognozirati. U ponedjeljak smo donijeli odluke o smanjenju trošarina i trgovačkih marži. Produžili smo period u kojem računamo cijene nafte i naftnih derivata, a ta je uredba na snazi idućih 30 dana”, rekao je Filipović o mjerama koje je vlada donijela.

“Ako će cijene goriva na svjetskim tržištima ići prema dolje, onda će i kod nas ići prema dolje”, rekao je Filipović prije 10 dana i dodao da, kada se uzmu u obzir sve okolnosti, ljudi mogu biti zadovoljni.

Troskot: Cijene bi mogle ići i preko 20 kuna po litri

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot bio je gost Newsrooma N1 televizije.

“Pozdravljamo smanjenje trošarina. Smatramo da je to izmišljeni porez i ne vidimo smisao u njima. S druge strane, što se tiče marži koje su ograničene, tu vidimo veliki problem. Nakon što su se marže smanjile na 65 lipa, mora se uzeti u obzir da se nabavna cijena nafte i derivata formira na temelju mediteranskog tržišta.

Riječ je o ugovorima koji se sklapaju u lukama Genova i Laverna. Da bi se iz tih luka prevezla nafta u jadranske luke, poput Omišlja, postoje određene premije koje nisu uračunate u maržu koju je predstavila vlada. To moraju pokriti sami opskrbljivači. Dakle, moramo smanjiti i tih 65 lipa.

Može se očekivati izazvana inflacija. Ako na ograničenu ponudu ograničavate i maržu, onda nakon mjesec dana povećavate i potražnju za tim gorivom, što dodatno podiže cijenu. Već sada vidimo da bi cijene mogle dosezati više od 20 kuna po litri, i to jako brzo”, zaključio je Troskot.

Izvor: Index

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni