Politika

“OČEKUJEMO REKORDNE KOLIČINE” Počela berba jagoda: “Morali smo odbiti dio radnika”

Na širem vrgoračkom području počela je berba jagoda. Berača je dovoljno, a urod iznadprosječan. Proizvođači kupce očekuju na tržnicama i u velikim robnim lancima, a otkupljivači za kilogram plaćaju 20 kuna. Vrgorčani poručuju, naše su jagode zdrave i domaće!

Očekivani ovogodišnji urod od oko 500 tona prvoklasnih vrgoračkih jagoda ubrat će berači koji će za svoj rad biti plaćeni 30 kuna po satu.

– Mislim d bi ova godina trebala biti rekordna po pitanju količina, a nadamo se i plasmana. Što se tiče kvalitete jagoda, ona  je besprijekorna, rekao je Milan Franić, iz udruge “Vrgoračka jagoda”.


– U jednom smo trenutku morali dio radnika odbiti, zato što imamo dovoljno radne snage, naglasio je Slobodan Dropulić, predsjednik udruge “Vrgoračka jagoda”.

Dobar berač može u 8 sati rada ubrati i 100 kilograma zrelih plodova.

– Mi smo za Vrgoračku jagodu napravili dosta. Imamo nišu za prodaju i nikada nismo imali problema s plasmanom, unatoč neprilika koje nas prate vezano uz koronavirus, istaknuo je Lujo Mihaljević, vrgorački jagodar.

Grad Vrgorac već dulje vrijeme potiče poljoprivrednike i jagodare.

– Prošle i pretprošle godine financirali smo 600 tisuća sadnica. I ove smo godine poslali javni poziv u suradnji sa splitsko-dalmatinskom županijom. Osim financiranja sadnica, ove smo godine kreirali vlastitu oznaku Vrgorac quality, rekao je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca.

Kako doznajemo, u branju jagoda najbolje su žene. Muškarci su manje cijenjeni berači.

Jagode se beru u strogo propisanim uvjetima i na određenoj udaljenosti berača. Udruga Vrgoračke jagode svoje je proizvode zaštitila posebnom oznakom, kako bi se zaštitili od lažne konkurencije. Odličan urod nesumnjivo će naći svoju nišu na domaćem tržištu.

hrt.hr

 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni