Politika i gospodarstvo

“OČEKUJEMO REKORDNE KOLIČINE” Počela berba jagoda: “Morali smo odbiti dio radnika”

Na širem vrgoračkom području počela je berba jagoda. Berača je dovoljno, a urod iznadprosječan. Proizvođači kupce očekuju na tržnicama i u velikim robnim lancima, a otkupljivači za kilogram plaćaju 20 kuna. Vrgorčani poručuju, naše su jagode zdrave i domaće!

Očekivani ovogodišnji urod od oko 500 tona prvoklasnih vrgoračkih jagoda ubrat će berači koji će za svoj rad biti plaćeni 30 kuna po satu.

– Mislim d bi ova godina trebala biti rekordna po pitanju količina, a nadamo se i plasmana. Što se tiče kvalitete jagoda, ona  je besprijekorna, rekao je Milan Franić, iz udruge “Vrgoračka jagoda”.


– U jednom smo trenutku morali dio radnika odbiti, zato što imamo dovoljno radne snage, naglasio je Slobodan Dropulić, predsjednik udruge “Vrgoračka jagoda”.

Dobar berač može u 8 sati rada ubrati i 100 kilograma zrelih plodova.

– Mi smo za Vrgoračku jagodu napravili dosta. Imamo nišu za prodaju i nikada nismo imali problema s plasmanom, unatoč neprilika koje nas prate vezano uz koronavirus, istaknuo je Lujo Mihaljević, vrgorački jagodar.

Grad Vrgorac već dulje vrijeme potiče poljoprivrednike i jagodare.

– Prošle i pretprošle godine financirali smo 600 tisuća sadnica. I ove smo godine poslali javni poziv u suradnji sa splitsko-dalmatinskom županijom. Osim financiranja sadnica, ove smo godine kreirali vlastitu oznaku Vrgorac quality, rekao je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca.

Kako doznajemo, u branju jagoda najbolje su žene. Muškarci su manje cijenjeni berači.

Jagode se beru u strogo propisanim uvjetima i na određenoj udaljenosti berača. Udruga Vrgoračke jagode svoje je proizvode zaštitila posebnom oznakom, kako bi se zaštitili od lažne konkurencije. Odličan urod nesumnjivo će naći svoju nišu na domaćem tržištu.

hrt.hr