Politika i gospodarstvo

Očekuje se više nego prepolovljen urod mandarine – lubenice i dinje kvalitetne, ali slabijeg uroda

Lubenica

Prošlogodišnji rekordan urod mandarine od 80.000 tona ove godine, po očekivanju proizvođača mogao bi biti više nego prepolovljen. Naime, po nekim procjenama očekuje se urod od 30.000 tona, te ako otkupna cijena ovog cijenjenog agruma bude na razini prošlogodišnje, neretvanskom poljoprivredniku se loše piše. Razloge ovako lošeg uroda stručnjaci nalaze u rekordnom rodu prošle godine, pojačanom proljetnom mrazu i jakom vjetru, koji je otresao plodove. Stručnjaci savjetuju kvalitetnu gnojidbu s dodatkom željeza. Obradu i zaštitu nastaviti po naputcima Poljoprivredne savjetodavne službe.

Što se tiče lubenice i dinje, ove godine je posađeno nešto manje površina, ali se ističe izuzetna kvaliteta. Ovogodišnji prinos lubenice trebao bi se kretati oko 10.000 tona, a dinje između 900 do 1.000 tona. Cijena lubenice na otkupu je 2 kune, a dinje do 4 kune. Neretvanska lubenica i dinja, po mišljenju struke i proizvođača su izuzetne kvalitete i teško da se uvozne mogu približiti toj kvaliteti.

Ostaje dosadašnji problem marketinga i tržišta, jer su se mnogi opekli prošlogodišnjim zastojem, pogotovo u plasmanu agruma. Ove godine je bio zastoj u prodaji tikvice. Ne želeći prejudicirati, sigurno bi zajednički nastup na tržištu i malo veće zajedništvo utjecalo na povećanje cijena i pronalasku kvalitetnijeg tržišta. Sama logika kaže da se lakše dogovore desetak otkupljivača, nego veliki broj proizvođača, a uz tržište, zajednički dogovor proizvođača bio bi najbolji korektiv loših otkupnih cijena.


Ljudi dogovorite se i ne dajte u bescjenje neretvansko zlato!

Tekst: www.metkovic-news.com