Politika i gospodarstvo

Očekuje se urod 60 posto manji od prošlogodišnjeg, a prosječna cijena oko 2,5 kn

Neretvanski proizvođači vrše zadnje pripreme za početak ovosezonske berbe ranih sorti mandarina. Po najavama otkupljivača, otkup počinje 25. rujna. Ovogodišnji urod je manji preko 60 posto od prošlogodišnjeg, tako da bi trebalo biti ubrano oko 30 tisuća tona ovog agruma.

Cijena nije dogovorena, ali zbog manjeg uroda očekuje se da bi prosječna cijena mogla iznositi oko 2,5 kn po kilogramu. U razgovoru sa proizvođačima, proizvođači ističu ispod 3 kn po kilogramu se ne isplati proizvoditi, svake godine zahtjevi su veći, a cijena manja. Ne žele zapustiti svoje nasade, jer od iduće godine mandarina iz Neretve starta sa certifikatom zaštićene oznake izvornosti.

Poznato je da mandarina s ovog područja ima izvrsne nutritivne vrijednosti, te se proizvođači nadaju da zbog svoje kvalitete neretvanska mandarina će moći biti plasirana ubuduće po višim cijenama od konkurencije. Otkupljivačima i ove godine ostaje problem plasmana na ruskom tržištu, ali kako kažu, zbog manjeg uroda neće biti problem plasirati kompletan ovogodišnji urod.


Tekst i foto: metkovic-news.com