Politika i gospodarstvo

Očekuje se 10 tisuća tona manje mandarina, cijena će rasti

Još mjesec i pol ostalo je do berbe mandarina. Analitičari kažu da je ovogodišnji urod 25 posto manji nego lani, oko 35 tisuća tona. Najveća udruga proizvođača agruma u neretvanskoj dolini traži od Ministarstva poljoprivrede izradu novog pravilnika o mandarinama, kojim bi se odredile otkupne cijene i kvaliteta.

Kako javlja HRT, plodovi mandarina svakim su danom sve veći i za otprilike mjesec dana počet će zreti. Mjesec i pol prije berbe moguće je približno procijeniti količinu mandarina. Ipak, analitičari se slažu da bi se ove godine moglo ubrati i do 10 tisuća tona manje nego prošle.

– Klimatske promjene ne da neće doći, one su došle. Dakle mandarina oko dva tjedna ranije cvate. To će vjerojatno imati za posljedicu da će i zrioba, odnosno berba ići dva tjedna ranije, kaže poljoprivredno-tržišni analitičar Niko Kapovović.


– Ako je lani bilo 45 tona onda je to ove godine negdje 35 tisuća tona. To je količina koja zadovoljava naše i tržišta oko nas ako izuzmemo koronu. Znači, zemlje kao Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, Češka i Slovačka, dodaje Kapovović.

Manja ponuda – veća cijena

Manja ponuda – veća cijena, jedno je od tržišnih pravila. No mnogi kažu da neretvanska pravila nisu baš uvijek u skladu sa zakonitostima tržišta.

– Ukupna berba trebala bi biti manja nego prošle godine, znači cijena bi automatski trebala biti veća. Međutim, otkupljivači i centri koji to najviše plasiraju. Oni najviše određuju cijenu. Na nama je da je proizvedemo i odvedemo njima, govore proizvođači.

Zahtjev Ministarstvu za izradu Pravilnika o mandarinama

Upravo zbog različitih događaja koji su prošlih godina išli ponajviše na štetu proizvođača, najveća neretvanska udruga uputilila je Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za izradu Pravilnika o mandarinama.

– Smatramo potrebno posebno obraditi dio vezan za trženje, odnosno otkup mandarina. Da se proizvod adekvatno valorizira, odnosno da se da prava vrijednost onoj robi koja je zaista kvalitetna. Tako da i ona manje kvalitetna roba ima za to svoju zaista pravu cijenu, kažepredjsednik Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež mr.sc. Željko Bjeliš.

Samo trećina ovogodišnjeg uroda mandarina moći će se prodati u Hrvatskoj, dvostruko će više u izvoz.