Politika i gospodarstvo

Obračun vatrogasaca u Pločama: Barbir: Uništavaš nam postrojbu! Jerković: To su tvoje frustracije!

barbir i begović pločanski vatrogasci by stanislav soldo via slobodnadalmacija.hr

Ja sam vatrogasac koji je u veljači bio na bolovanju i zbog čijih je radnih sati kažnjena vatrogasna postrojba – javio nam se Eduard Barbir, vatrogasac iz Ploča. Njemu je za pet dana provedenih na bolovanju evidentirano 40 radnih sati (umjesto 36) pa je zbog nepropisne evidencije postrojba dobila kaznu inspekcije rada, o čemu je već pisala Slobodna Dalmacija. Tekst je izazvao poprilično zanimanje među pločanskim vatrogascima, a situacija je još zanimljivija kada se zna da je upravo okončan natječaj za izbor zapovjednika JVP-a.

Brojni propusti
– Zbog nestručnog vođenja Javne vatrogasne postrojbe ugrožena je sigurnost stanovnika Ploča. Zapovjednik Jerković javno govori o kazni inspekcije rada od 61 tisuću kuna za postrojbu, plus sedam tisuća kuna za njega kao odgovornu osobu, zbog protuzakonite evidencije radnih sati vatrogasaca, a prešućuje još sedam prekršaja također zbog nepoštovanja Zakona o radu i kršenja prava radnika, što će postrojbu nakon okončanja postupka koštati i do 300 tisuća kuna. Sve će to u konačnici platiti građani Ploča – kaže Eduard Barbir, djelatnik JVP-a Ploče, koji već mjesecima upozorava na rasulo u redovima pločanskih vatrogasaca.

Za lošeg stanja u postrojbi Barbir izravno optužuje Željana Jerkovića, starog-novog zapovjednika JVP-a, navodeći njegove brojne propuste od kojih je evidencija radnih sati samo kap u moru kršenja zakona. Ističe da zapovjednik nije registrirao dva vatrogasna vozila čitavu 2012. godinu kojima su vatrogasci odlazili na intervencije, pa čak i u Zagreb, te da nije nabavio zaštitnu odjeću, pa vatrogasci rade u odijelima kojima je odavno istekao rok. Također je iz operative uklonio eksploziometar/plinodetektor kako bi uštedio određeni novac zbog redovnog ispitivanja toga uređaja te je tako ugrozio sigurnost vatrogasaca – ističe Barbir.


– Osim toga, zapovjednik Jerković je iznajmio navalno vozilo Hrvatskim autocestama na rok od sedam mjeseci i tako umanjio operativnu sposobnost postrojbe, a dobivena sredstva nije namjenski koristio. Cijelu prošlu godinu svi vatrogasni aparati u postrojbi i vozilima nisu bili podvrgnuti redovnom periodičnom pregledu.

Službeno vozilo koristi za osobne potrebe, a manipulira s mjestom prebivališta i naplatom putnih troškova, što je istraživala i kriminalistička policija, pa je na račun postrojbe vratio novac koji je sam sebi protuzakonito isplaćivao – govori nam Jordan Begović, sindikalni povjerenik, koji drži da je nered počeo još 2010. godine kad je Barbir smijenjen s mjesta zapovjednika JVP-a, a na njegovo mjesto imenovan Jerković, koji ne ispunjava formalno-pravne uvjete za zapovjednika.

Nove izmjene Zakona o vatrogastvu su za zapovjednika propisale, uz stupanj stručne spreme i propisano akademsko zvanje inženjer zaštite od požara, što Jerković nema. Međutim, upravo zbog toga akti ustanove tada nisu bili usklađeni sa Zakonom o vatrogastvu kako bi se moglo manipulirati s izborom ravnatelja jer je trenutačni zapovjednik prvostupnik ekonomije, pojasnio je Begović.

Platila je i država
Zapovjednik je više puta dokazao svoju nestručnost, ističu Barbir i Begović posebno naglašavajući požar u Kominu kada je ‘’njegovom zaslugom’’ izgorjelo više od tisuću hektara terena, koji su više dana gasili kanaderi zbog čega su za državni proračun RH nastali enormni troškovi.

O stanju u Javnoj vatrogasnoj postrojbi pitanja je na Gradskom vijeću postavljao i vijećnik Ante Ćopo (SDP), ali valjanog odgovora nije dobio.

– U pločansku vatrogasnu postroju DORH može doći u gumenim čizmama. Tamo su frizirana financijska izvješća o poslovanju, a i izbor samoga zapovjednika je dvojben s obzirom na njegovu stručnu spremu. Politika je kompilirala stari i novi zakon kako bi se stvorili uvjeti za imenovanje Željana Jerkovića za zapovjednika – kazao je Ćopo, navodeći primjer božićnica iz 2011. godine koje nisu isplaćene vatrogascima da bi kasnije po sudskoj presudi postrojba isplatila te iste božićnice uvećane za pedeset tisuća kuna zateznih kamata. I za to netko treba odgovarati – rezolutan je vijećnik Ćopo.

Prozvani zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ploče Željan Jerković nije se želio očitovati na navode Eduarda Barbira i Jordana Begovića. Nazvao ih je žutilom i destrukcijom u kojoj on ne želi sudjelovati.

– Ne želim komentirati nečije frustracije – kazao nam je u telefonskom razgovoru. Za svoj rad odgovaram gradonačelniku i Upravnom vijeću – dodao je Jerković. A što se tiče evidencije radnih sati, Jerković ističe da to nije samo problem u Pločama već u čitavoj Republici Hrvatskoj, jer da sve vatrogasne postrojbe tako rade.

Ne zovite 93, već 193
Ovom prilikom upozoravam građane Ploča da broj 93 koji je istaknut na zgradi vatrogasnog doma nije u upotrebi već duže vrijeme te da u slučaju opasnosti i potrebe vatrogasce mogu dobiti na broj 193. Mislim da je to jedan banalan primjer koji govori o nemaru i neodgovornosti zapovjednika JVP-a Ploče, koji dovodi u pitanje sigurnost života građana i njihove imovine, kazao je Eduard Barbir, diplomirani inženjer zaštite od požara.

Tekst i foto: Stanislav Soldo