Politika i gospodarstvo

Obraćanje predsjednika Uprave Luke Ploče d.d. povodom sazvane tematske sjednice GV Ploča

Obraćanje predsjednika Uprave Luke Ploče d.d. prenosimo u cijelosti:

Prije svega, pozdravljam odluku o sazivanju tematske sjednice Gradskog vijeća grada Ploča o mogućoj izgradnji termoelektrane na području luke Ploče. Smatram da će se na način argumentirane rasprave, lišene predrasuda, politikantskh floskula i zlonamjernog dezinformiranja javnosti, a zasnovane na činjenicama, stručnim mišljenjima i iskustvima, sami vijećnici, a i šira zainteresirana javnost uvjeriti kako je inicijativa o mogućoj izgradnji termoelektrane na ugljen u interesu ne samo Luke Ploče, nego i doline Neretve, cijele regije, pa i Republike Hrvatske, a ponajviše upravo grada Ploča i njegovih građana.

Prošle su 24 godine od uspostave demokratske i neovisne Republike Hrvatske i prelaska s neuspješnog socijalističkog modela gospodarstva na tržišnu utakmicu. U početku gradnje nakon Drugog svjetskog rata zamišljena je kao luka prvenstveno orijentirana za zadovoljenje potreba gospodarstva susjedne Bosne i Hercegovine, te kao tranzitna luka za istočna tržišta, što je dovelo u poziciju druge najveće luke na istočnom dijelu Jadrana. Međutim, Luka Ploče se padom Berlinskog zida te početkom Domovinskoga rata, a onda i ratnim vihorom u Bosni i Hercegovini, našla u vrlo teškom položaju. Prekid proizvodnje i trgovine, pomorska blokada, nestanak mnogih dotadašnjih partnera  i mnoge druge nepovoljne okolnosti ni u tim najtežim danima nisu Luku Ploče bacile na koljena. Deset godina poslovali smo bez željeznice, bili smo blokirani s kopna i s mora. Uprkos tomu, u pretvorbi  i dokapitalizaciji mnogim je zaposlenicima omogućeno da povoljno dođu do dionica i velikog vlasničkog paketa, te je i na taj način značajan novac donešen u ovaj grad. U isto vrijeme nestala su gotova sva proizvodna poduzeća koja su do tada egzistirala na području grada Ploča: Brodometal, Pneumatik, Kartonplast, Tehnokristal i mnogi drugi. Izgubljene su desetine, stotine radnih mjesta. U isto vrijeme, Luka Ploče je unatoč svim problemima opstala, radila, praktički na izravan ili neizravan način postala jedini ozbiljan izvor prihoda ovoga grada i njegovih građana. Gotovo da je tako i danas, dvadeset godina poslije. Na tom putu opstanka, u uvjetima tržišnog gospodarstva bilo je nužno riješiti pitanje viška zaposlenih, što je riješeno tako da su radnici koji su to željeli otišli iz Luke uz otpremnine o kakvima su drugi mogli samo sanjati. Nijedan radnik nije ostao nezbrinut. I sindikati su to prepoznali i Luku Ploče uvijek isticali kao svijetao primjer. Luka Ploče d.d. je  među rijetkim tvrtkama u Republici Hrvatskoj gdje nikada niti jedan dan nije kasnila plaća, a sve su obveze prema zaposlenicima i svima u ovom gradu na vrijeme izvršavane, pa čak i u vremenu kada luka nije imala posla. Čak i u takvim uvjetima Luka Ploče se razvijala, ulagala u opremu i prema broju zaposlenih postala najveći gospodarski subjekt u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Nažalost, globalna ekonomska kriza i tektonski poremećaji u svjetskom gospodarstvu u posljednjih pet godina nisu mimoišli ni hrvatsko gospodarstvo, čak štoviše, dok se većina europskih zemalja izvukla iz recesije, Hrvatska i dalje bilježi pad BDP-a, nezaposlenost je i dalje izrazito visoka i  naš grad godinama stagnira i nema ulaganja. Smatram da bismo svi zajedno trebali odlučiti što je budućnost Ploča: po meni, to su turizam, poljoprivreda i industrija u omjeru i na način kako su to provele i uspješno provode zemlje napredne Europe.


Izgradnjom termoelektrane u luci Ploče bio bi stvoren značajan gospodarski i socijalni napredak, ali  njemu mora prethoditi kvalitetno i istinito informirana javnost i građanstvo. Također, nije to projekt kojega može financirati ijedna tvrtka u Hrvatskoj, kao ni hrvatska država. Veličina tog projekta nužno bi značila velike svjetske investitore koji ne ulažu ogroman novac u nešto za što nema čistih, ekonomski i gospodarski opravdanih i javno prihvaćenih ekoloških i ostalih preduvjeta. Žaloste me pokušaji određenih građanskih skupina da se ova inicijativa unaprijed proglasi štetnom, opasnom, neisplativom, skoro pa neprijateljskom. Zapanjujuća je agresivnost i isključivost u kojoj se stvara atmosfera straha, nevjerojatna je količina zapravo licemjerja dijela tih skupina koji vodstvo Luke Ploče optužuje za ucjenjivanje vlastitih radnika, ide se toliko daleko da se ni privatni životi ne ostavljaju po strani. Po društvenim mrežama i na javnim skupovima izmišljaju se nevjerojatne laži i konstrukcije prema onoj čuvenoj „sto puta ponovljena laž sto i prvi put izgledat će kao istina“. Dokazani hrvatski pa i svjetski stručnjaci koji se usude dati pozitivno mišljenje o mogućoj izgradnji termoelektrane na ugljen proglašavaju se diletantima i izdajicama, a ako si protiv inicijative odmah si stručnjak i domoljub, ili kako se to u narodu kaže „veći katolik od pape.“ Rukovodstvo Luke Ploče i svjetski priznati hrvatski energetski stručnjaci posprdno se proglašavaju prodavačima magle, zamjera im se što njihova djeca ne žive u Pločama, izmišljaju se vlasništva nad nekretninama, šire nevjerojatne teorije o razlozima izgradnje termoelektrane. A sve to od ljudi čija djeca, eto, ne žive u Pločama, koji imaju po nekoliko stanova i automobila, koji imaju nekretnine i stalne prihode, za razliku od većine svojih sugrađana. Zbog čega su tako huškački nastrojeni, što su motivi  neprijateljskog stava prema izgradnji termoelektrane i onima koji žele zapošljavati i razvijati grad i dolinu Neretve? Nema sumnje da je jedan dio doista iskreno zabrinut  za okoliš, što zbog nedovoljne informiranosti o tehničkim karakteristikama TE, što zbog zlonamjernosti onog drugog dijela. Onog dijela koji, isto tako nema sumnje, cijelu ovu situaciju nastoji iskoristiti za svoje  političke ciljeve i ambicije, a pod plaštom tobožnje brige za budućnost Ploča i šire okolice.

Onom prvom, iskrenom dijelu poručujem da nemaju razloga za zabrinutost. Lažna je teorija po kojoj jedna djelatnost isključuje drugu, po kojoj  bi poljoprivreda i turizam trpili navodne štetne utjecaje termoelektrane. Tehnologija je u posljednjih nekoliko godina, osobito u pogledu zaštite okoliša, toliko napredovala da nije rijetkost da se termoelektrane ovakvog tipa danas nalaze u središtima zapadnoevropskih gradova, primjerice u Rotterdamu ili Karlsruheu. Mandarine, masline, grožđe ni na koji način neće biti ugroženi. Turizam također. Cvijet hrvatskog turizma Opatija nalazi se tridesetak kilometara od termoelektrane Plomin, dok je jedan od centara istarskog turizma Rabac tek nekoliko minuta vožnje udaljen od plominskog postrojenja, što mu ne smeta da ima reputaciju jednog od najposjećenijih istarskih ljetovališta. Podsjećam da je upravo proteklog tjedna Luka Ploče d.d. potpisala ugovor s kineskom kompanijom CNBM International Engineering u sklopu realizacije projekta izgradnje i opremanja Terminala rasutih tereta u luci Ploče, čime će se trajno riješiti i problem prašenja od kojega nikad nismo bježali, što ovim ugovorom vrijednim 30 milijuna dolara i dokazujemo i, ponavljam, rješavamo.  Kompatibilnost termoelektrane na području luke Ploče s poljoprivredom i turizmom u dolini Neretve pokazat će, uvjeren sam, i studija utjecaja na okoliš.

Hrvatska je članica Europske unije i obveza je investitora držati se svih zakona  i propisa koji su na ovom polju rigorozni, i ako bi studija po bilo kojem pokazatelju bila nepovoljna, gradnje jednostavno ne može biti. Takva transparentnost, međutim, ne odgovara onom drugom dijelu protivnika izgradnje koji u svemu vidi svoju političku šansu i ambiciju. Populističkim metodama, zastrašivanjem građana brojkama koje izvlače kako im odgovara iz neprovjerenih i nepouzdanih izvora, manipuliranjem bezrazložnim strahom poljoprivrednika i turističkih djelatnika, pa čak, koliko čujem, i gradskih vijećnika, netočnim i neistinitim podacima, dakle, upravo onim metodama za koje optužuju vodstvo Luke Ploče d.d., nastoji spriječiti realizaciju projekta koji Pločama i cijeloj dolini Neretve donosi samo korist. Istovremeno, ne nude nikakve druge konkretne projekte, nema nikakvih realnih načina kako pločanske studente vratiti u zavičaj, kako osigurati radna mjesta onima koji ovdje žive, kako privući investitore, kako spriječiti odlazak mladih generacija koji bez posla ne vide perspektivu u svom gradu, ništa… Nikomu ne osporavam pravo da misli drugačije, ali smatram da se trenutno ozračje oko ovog projekta kreiralo uslijed nečijih političkih ambicija, te njihovim manipuliranjem dobronamjernih, a nedovoljno informiranih građana koji vole svoj grad. Svjedoci smo upravo ovih dana koliko je današnji svijet nesiguran u svakom pogledu, kako razni sukobi u svijetu s kojima nemamo veze utječu na život neretvanskih poljoprivrednika koji ne mogu prodati svoje proizvode, kako turistički djelatnici bilježe loše rezultate zbog lošeg vremena, kako velike tvrtke imaju ozbiljne probleme jer je upitna isporuka plina iz Rusije, kako poplave uništavaju višegodišnji trud vrijednih ljudi. Upravo je izgradnja termoelektrane na ugljen u Pločama onaj osigurač koji će zahvaljujući energetskoj (a ne ekološkoj, kako se pogrešno prikazuje) renti od nekoliko desetaka milijuna kuna godišnje lokalnoj samoupravi omogućiti da pomogne svojim građanima kada se dogode ovakvi problemi, koji će otvaranjem radnih mjesta koja će termoelektrana generirati dati perspektivu mladima i nezaposlenima. I ponavljam još jednom, ničim neće ugrožavati razvoj poljoprivrede i turizma. Luka Ploče d.d. i tvrtka / kći Luka Ploče Energija d.o.o. do sada su, a bit će i ubuduće, potpuno transparentni u svom djelovanju, nikad ničim neće dovesti u pitanje dobrobit građana Ploča, doline Neretve, Pelješca i Primorja. Ja vjerujem da će ti isti građani boljim informiranjem s relevantnih izvora, otvorenog pristupa činjenicama, a ne nekritičkim prihvaćanjem zlonamjernih neistina samozvanih vođa, prihvatiti inicijativu da se ispita mogućnost izgradnje termoelektrane na ugljen u luci Ploče, koja je po svemu, i na našu sreću, doista idealna lokacija za to.

Pozivam i gradske vijećnike da budu odgovorni prema svojim biračima i da ne dopuste onima koji su ustvari pravi prodavači magle da svojom destruktivnošću, nestručnošću, nedobronamjernošću, a zbog vlastite promocije i ambicija, oduzmu šansu za prosperitet i bolji život svih građana Ploča i doline Neretve.

 

Kap. Ivan Pavlović
Predsjednik Uprave Luke Ploče d.d.