Politika

OBAVIJEST POMORCIMA Svi su do kraja veljače dužni prijaviti porez na dohodak za 2021. godinu

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je proteklog tjedna na službenim stranicama portala e-Pomorac važnu obavijest za sve pomorce u međunarodnoj plovidbi vezanu uz DPOM i EPOM obrasce.

“Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će svim pomorcima u međunarodnoj plovidbi na kućnu adresu dostaviti DPOM obrazac o broju dana u međunarodnoj plovidbi za 2021. godinu. DPOM obrazac moguće je preuzeti i putem portala e-Pomorac.

Svi pomorci bez obzira na ostvareni broj dana dužni su do kraja veljače 2022. godine podnijeti prijavu poreza na dohodak za 2021. godinu uz koju moraju dostaviti obrazac DPOM i EPOM.


Pomorci koji su ostvarili pravo na umirovljenje dužni su uz poreznu prijavu dostaviti kopiju dokumentacije o umirovljenju kako bi bili oslobođeni obveze plaćanja poreza na dohodak.

Ako se pomorac na dan isteka Zakonom propisanog roka za podnošenje godišnje porezne prijave nalazi, zbog obavljanja ugovorenog rada, na brodu u međunarodnoj plovidbi te stoga nije u mogućnosti u propisanom roku podnijeti godišnju poreznu prijavu, smatra se da je ispunjen opravdan razlog za propuštanje zakonskog roka, a za koji pomorac nije odgovoran (viša sila). U navedenom slučaju, pomorac može, prema članku 94. Općeg poreznog zakona (NN br. 115/16), podnijeti zahtjev za povrat u prijašnje stanje i to u roku od osam dana od dana kada je prestao razlog koji je uzrokovao propuštanje roka”, stoji u obavijesti Ministarstva mora.

Sve eventualne primjedbe na DPOM obrasce molimo poslati na email pomorci@pomorstvo.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni