Politika i gospodarstvo

Obavijest maslinarima

Tijekom berbe maslina, bilo da se radi o ručnoj a naročito strojnoj berbi, dolazi do lomljenja odnosno oštećenja grančica i kore drva. Takva mjesta su pogodna za napad bakterijskog raka masline (Pseudomonas syringae pv. savstanoi) što je jedan od razloga sve prisutnije pojave u maslinicima širom županije.

Istovremeno, nakon obilja mirnog vremena a slijedom višegodišnjeg prosjeka, očekuju se obilnije oborine koje u kombinaciji s nešto višim temperaturama, tj. onim iznad 8 °C, mogu utjecati na pojavu i razvoj paunovog oka (Spilocaea oleagina). Protiv obje bolesti registriran je pripravak Neoram WG.

Za suzbijanje paunovog oka može se upotrijebiti i pripravak Stroby WG s napomenom da on nema učinak na bakterijski rak masline. Pripravke je potrebno primijeniti prema preporuci proizvođača.


Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb.
Podsjetnik na obvezno vođenje evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavanje potrošene ambalaže na propisani način.

Antun Kotlar, dipl. ing. agr.
antun.kotlar@savjetodavna.hr

Preuzeto s www.metkovic.hr
Foto: www.maslinar.eu