Politika i gospodarstvo

Obavijest maslinarima

maslina by wikipedia

Na pojedinim lokalitetima širom županije zabilježene su količine oborina i do 30 mm. Uz sniženje temperature to predstavlja nešto povoljnije uvjete za razvoj maslinove muhe ali i patule – šeše (Sphaeropsis dalmatica) koja je izravno vezana uz njezinu pojavu.

Stoga maslinare upućujemo na detaljan pregled maslinika i da sukladno rezultatima pregleda prilagode zaštitu maslina. Ukoliko postotak zaraze prelazi 10% potrebno je izvršiti zaštitu cijele krošnje pripravcima na osnovi djelatne tvari deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC), dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Calinogor, Perfekthion) ili fosmeta (Imidan 50 WG).

Ukoliko je on ispod toga preporučamo uporabu gotovog tvorničkog pripravka Success bait. Zaštita se obavlja na način da se 1 lit ovog insekticida pomiješa s 20-25 litara vode što je dovoljno za 1 ha maslina (oko 150-250 stabala). Po jednom stablu treba 1-2 dcl otopine. Ovakav način zaštite je dosta brz i učinkovit te se za jedan sat može zaštiti oko 300 stabala. Sama tehnika prskanja je takva da se ručnom (ili leđnom) prskalicom tretira južni-jugoistočni dio krošnje ali da se prskalica prethodno namjesti na stvaranje što krupnijih kapi koje su kao takve poželjne u primjeni ove metode zaštite. Pri izvedbi zaštite može se tretirati i drugo raslinje u masliniku ili na rubovima maslinika (primjerice, smokva, rogač, prirodna makija i sl.). Razmaci između prskanja trebali bi iznositi najviše 10-15 dana a u slučaju oborina zaštitu je potrebno napraviti odmah po prestanku oborina. Cilj ovakvog načina zaštite je suzbiti odrasle muhe prije polaganja jajašaca u plod. Stoga je neophodno zaštitu početi obavljati na vrijeme i držati se spomenutih razmaka prskanja. Bolja učinkovitost zaštite postiže se na način da se uključi što više maslinara na nekom ograničenom području te mjere zaštite provodi organizirano.


Umjesto Success baita može se koristiti i buminal (hidrolizirani protein) uz dodatak insekticida na bazi djelatne tvari dimetoata (Rogor, Chromgor, Perfekthion, Calinogor) uz isti postupak kao i kod Succes baita. Također, pri primjeni metode zatrovanih mamaca moguće je korištenje spomenutih pripravaka u improviziranim lovkama tj. lovnim posudama (najčešće boce s otvorima).
Pripravke koristiti prema uputama proizvođača, najbolje u kasnim popodnevnim ili ranim jutarnjim satima. Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb.

Podsjetnik na obvezno vođenje evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavanje potrošene ambalaže na propisani način.

Antun Kotlar,dipl.ing.agr.
antun.kotlar@savjetodavna.hr

Preneseno s www.metkovic.hr
Foto: Wikipedia