Politika i gospodarstvo

Novi zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave: Pločama povećanje proračuna za 9 milijuna kuna!

U  Saboru se jučer raspravljalo o novom Zakonu o financiranju jedninica lokalne samouprave (JLS). Po predloženom zakonu, prihod od poreza na dohodak u cijelosti se prepušta jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, baš kao i prihod od poreza na dohodak po osnovi kamata na štednju, koji je lani iznosio gotovo 369 milijuna kuna.

Nadalje, 16 posto udjela u porezu na dohodak koji je do sada namjenski korišten za financiranje decentraliziranih funkcija kroz sredstva pomoći, prepušta se jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Uspostavlja se i novi model fiskalnog izravnanja koje se financira iz 17 posto udjela u porezu na dohodak.


Raspodjela prihoda od poreza na dohodak pojednostavljena je, udio općine, odnosno grada u ukupnom prihodu je 60 posto, udio županije 17 posto, udio za decentralizirane funkcije šest posto i udio za fiskalno izravnanje 17 posto.

U raspravi je sudjelovao i saborski zastupnik Nikola Grmoja koji je ustvrdio: Grad Metković će, ako se izglasa ovaj zakon, dobiti ogromne novce (23 milijuna kuna godišnje!) i sada gradska uprava može krenuti u ispunjenje izbornih obećanja koja su dali, a koja se sa starim zakonom nisu mogla ostvariti. Sada, ni krivi ni dužni mogu ukinuti komunalnu naknadu, uvesti besplatan vrtić za sve, besplatne udžbenike za sve i još mnoge druge stvari.

Grmoja je najavio da će Most to tražiti od gradonačelnika Milana, ako se izglasa ovaj zakon, kako se ovi silni novci ne bi trošili uludo nego kako bi omogućili lakši život građanima Metkovića.

Središnja država će ova sredstva tretirati kao pomoć siromašnijim županijama, gradovima i općinama, a ne kao izvorna proračunska sredstva. Zakonski se neće propisivati namjena ovih sredstva i s njima će lokalne vlasti slobodno raspolagati. Učinak ovog zakona bit će povećanje godišnjih prihoda za Grad Metković 23 milijuna kuna, a za Grad Ploče i Grad Vrgorac 9 milijuna kuna. Očekuje se da, osim socijalnih i demografskih učinaka, ove mjere imaju i razvojni učinak na siromašnije lokalne sredine, tj. povećanje investicija, zaposlenosti i ukupnog prihoda stanovništva.

Treba imati na umu da kao što država donosi zakone u korist lokalnih uprava i samouprava, isto tako ih može donijeti i na njihovu štetu. To se već dogodilo 2012. i 2014. godine kada su mnogi gradovi i općine ostali bez značajnih sredstava u proračunu. Zato će mudre lokalne vlasti ove nove okolnosti koristiti za povećanje svojih izvornih prihoda kroz povećanje investicija i zaposlenosti.

U Vladi drže kako će ukupni efekt predloženog zakona iznositi 1,4 milijarde kuna, naime, tolikoga se iznosa odriče država iz svog proračuna.

likemetkovic.hr