Politika i gospodarstvo

Novi srednjoškolski centar u Pločama opet na čekanju?

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Ploča, vijećnica Alena Tomašević Žderić upitala je gradonačelnika Krstičevića šta je sa projektom izgradnje srednjoškolskog centra u Pločama, točnije na parceli ispod Prišnice o kojem se već godinama govori i koji se godinama obećava.

“Ima već par godina se krenulo u spomenuti projekt, kada je Grad dao svoje zemljište na jednoj izuzetno vrijednoj i vrlo atraktivnoj lokaciji, oslobodio ga od komunalnog doprinosa, odrekao se prava gradnje na 99 godina na gradnju. Županija je tada krenula u ishođenje dozvola za gradnju srednjoškolskog centra, građevinska dozvola je dobivena i pred par godina se gradilište ogradilo i započeti su “radovi” da se ista ne bi zagubila.

Na žalost, projekt nije bio na listi prioriteta u županiji iako je opetovano obećavan. Razgovarali smo sa županom Dobroslavićem i sa službama u Županiji i opet nam je obećano da će se sljedeće godine krenuti u prvu fazu gradnje srednjoškolskog centra. Ono što je loše je to da postoji jedna potpuna nekoordinacija. Naime, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je oko milijardu kuna ulaganja iz pristupnih fondova za obrazovanje i u tome definitivno ima prostora za ovaj naš projekt, s obzirom na manjkavosti izgrađenih i definiranih projekata odnosno građevinskih dozvola u državi. Međutim, kao i zadnjih 10-ak godina u županiji ne postoji sluh da se išta po tom pitanju napravi. Koliko sam uspio izanalizirati, projekt srednjoškolskog centra, koji je trebao biti središte za strukovne škole, nije uvršten u županijski Proračun.


Iako je ovo bila izvrsna prilika, još uvijek se nadamo da će se neke stvari u budućnosti promijeniti, da će u županiji shvatiti da ovdje trebaju transferirati određena sredstva i resurse. Ono što je još loše je to da se na tom prostoru, koji je dodjeljen županiji i na kojemu umjesto da budu radovi, danas ne održavaju ni najosnovnija poštivanja komunalnog reda, u samom centru grada. Prostor se ne čisti, ograda je zapuštena i polomljena. Mi ćemo opet učiniti sve što možemo da to nekako uredimo i ufamo se u ministricu Divjak i sredstva iz pristupnih fondova.” – opširno je odgovorio gradonačelnik odmah na sjednici.