Politika

NOVI KRUŽNI TOK! Započinje gradnja dugo pripremanog rotora na križanju Gračke i Ulice Stjepana Radića

U ponedjeljak, 24.listopada, održan je radni sastanak na kojem je izvršena primopredaja gradilišta nakon čega kreće izgradnja dugo iščekivanog kružnog toka na današnjem križanju Gračke i Ulice Stjepana Radića.

Projekt jednog od najvažnijih prometnih križanja na području grada Ploča ukupne vrijednosti 2.223.315.58 kn zajedno financiraju Grad Ploče sa 1.284.780,91 kn, odnosno oko 60 posto vrijednosti radova, i Županijska uprava za Ceste sa 938.534,66 kn, odnosno oko 40 posto.

„Projekt je izuzetno važan za Pločane. Prije svega, radi se o križanju na kojem smo imali velik broj prometnih nesreća i najvažnije što ćemo dobiti ovim projektom je viša razina sigurnosti. Ono što me dodatno veseli je što ćemo taj ulaz u grad, na neki način prvi kontakt s Pločama, konačni urediti na reprezentativan način.


Puno smo vremena uložili u ovo, bilo je zamršeno i zbog imovinsko pravnih odnosa, koordinacije sa ŽUC-om, a i čekali smo završetak radova u sklopu projekta Aglomeracije kako ne bismo dva put kopali iste ceste. Hvala svima na suradnji, a po tko zna koji put se pokazuje koliko je važno uložiti vrijeme i novac i na vrijeme imati spremnu dokumentaciju“, poručio je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Idejni projekt je izrađen još u svibnju 2018. godine, a u siječnju 2019. izdana je lokacijska dozvola nakon čega se krenulo u razgovore sa ŽUC-om i otkup zemljišta što je bio dugotrajan i zahtjevan proces.

Osim financiranja izgradnje rotora, Grad Ploče do sada je za ovaj projekt uložio dodatno oko 200.000 kn za izradu projektne dokumentacije.

Izabrani izvođač radova na novom rotoru je firma Patrlji d.o.o. iz Imotskog, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2022. godine. Uz rotor predviđena je izgradnja novog nogostupa za pješake kao i pješačkog prijelaza na crvenoj podlozi.

Ono što će osim novog kružnog toka i bolje razine sigurnosti u prometu, razveseliti Pločane svakako je i hortikulturno uređenje rotora.

Naručen je krajobrazni elaborat, a zbog racionalizacije održavanja na svim predmetnim zelenim površinama zasadit će se biljne vrste koje su prilagođene klimatskim uvjetima lokacije, otporne na sušu te većinom autohtone, uz ugradnju sustava na navodnjavanje.

 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni