Politika

NOVI CARINSKI PROPISI: Sva uvozna roba mora imati i valjanu tehničku dokumentaciju o sukladnosti

Mnogima je promakla obavijest Ministarstva financija, odnosno Carinske uprave o obvezatnoj primjeni nove Uredbe o sukladnosti proizvoda. Riječ je o Uredbi (EU) 2019/1020 Europskog parlameta i Vijeća od 20. lipnja 2019. o nadzoru tržišta i sukladnosti proizvoda i o izmjeni Direktive 2004/42/EZ i uredbi (EZ) br. 765/2008 i (EU) br. 305/2011 o čemu možete pročotati i na službenoj sranici Carinske uprave RH.

Cilj odredbe je osigurati jedinstveni nadzor na području cijele Europske Unije koja ovom uredbom samo pokušava zaštititi sve potrošače na svom području.

Odredbama Uredbe (EU) 2019/1020 Europskog Parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. o nadzoru tržišta i sukladnosti proizvoda i o izmjeni Direktive 2004/42/EZ i uredbi (EZ) br. 765/2008 i (EU) br. 305/2011 obuhvaćeni su svi proizvodi koji podliježu zakonodavstvu Unije o tehničkom usklađivanju. Stoga se područje primjene odredbi ove Uredbe u pogledu proizvoda koji ulaze na tržište Unije proširuje na sve proizvode, osim hrane i hrane za životinje, medicinskih proizvoda za ljudsku i životinjsku upotrebu, živih biljaka i životinja, proizvoda ljudskog podrijetla i proizvoda biljaka i životinja koji su u izravnoj vezi s njihovom daljnjom reprodukcijom.


Time se osigurava jedinstven okvir za nadzor tih proizvoda na tržištu cijele Unije i pomaže povećati povjerenje potrošača i drugih krajnjih korisnika u proizvode koji se stavljaju na tržište Unije.

Uredba EU) 2019/1020 primjenjuje se na proizvode koji se uvoze iz trećih zemalja, a  koji su namijenjeni za stavljanje na tržište Unije ili za privatnu upotrebu ili potrošnju unutar carinskog područja Unije i podvrgnuti carinskom postupku „puštanja u slobodni promet“. Navedeno znači da proizvodi koji podliježu provjeri tehničke sukladnosti moraju raspolagati propisanom tehničkom dokumentacijom (Izjava o sukladnosti ili Izjava o svojstvima (za građevne proizvode), te na osnovu ispravne tehničke dokumentacije moraju biti ispravno označeni oznakom CE kako to propisuje Uredba (EZ) 765/2008 ili oznakom C (za neusklađene građevne proizvode kako to propisuje nacionalni propis).

Podsjetimo, carinska tijela imaju ovlasti sukladno Uredbi (EU) 2019/1020, na osnovu analize rizika, kontrolirati, u carinskom postupku puštanja robe u slobodan promet, udovoljavaju  li proizvodi propisima u pogledu tehničke sukladnosti i jesu li ispravno označeni.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni