Politika i gospodarstvo

NOVE MJERE OD PONOĆI Sve se zatvara u 22 sata, na pirevima i sprovodima do 25 ljudi

Od ponoći na snagu stupaju nove, rigoroznije mjere za suzbijanje koronavirusa koje će na snazi biti do 15. prosinca.

– Možemo reći da se približno zadržavamo na visokim brojkama, ali nemamo povećanje. Hrvatska trenutno ima 14-dnevnu stopu incidencije 837,7 što nas stavlja na 22. mjesto na listi zemalja EU – rekao je šef NZJZ, Krunoslav Capak na konfrenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Prateći ovu situaciju sa stopom rasta koja se u jednoj mjeri stabilizirala, zaključili smo da nismo ostvarili pad, a pad je bitan kako bi se rasteretio bolnički sustav u sklopu cijelog zdravstvenog sustava – komentirao je šef Stožera, ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović te upoznao javnost s novim mjerama.


– Ograničenje javnih okupljanja na 25 umjesto 50, svadbenih svečanosti na 50, ograničenje privatnih svečanosti na 10 umjesto na 15. Na sprovodima se smanjuje broj također na 25 osoba. Sportska natjecanja će se održavati bez gledatelja, a sva javna događanja morat će završiti u 22 sata. U 22 sata će morati zatvoriti svi ugostiteljski objekti – rekao je Božinović.

– Za umjetničke izvedbe, kina, sjednice uvedena su dodatna ograničenja, za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 metra… – dodaje.

– Zabrana održavanja svih javnih događanja vani na kojima je više od 20 osoba, zabrana za sve ugostiteljske objekte, privremena obustava kina, izložbi, sportskih natjecanja, treninga, sportskih centara, terena… Ove odluke stupaju na snagu danas – rekao je Božinović.