U neretvanskoj dolini u tijeku je sadnja jagoda. Sade se na 40-ak hektara, više nego lani – i to zbog dobre cijene. Ove su se godine otkupljivale i po 22 kune po kilogramu.
Jagode su dvogodišnje biljke, no neretvanski poljoprivrednici sade ih svake godine. Razlozi – nove sadnice bolje rađaju, a plodovi su veći, ukusniji i kvaliteniji nego u berbama druge ili čak treće godine od sadnje, piše HRT.
Usađivanje u tlo ispod folije malenih i nježnih sadnica koje su se do prije dva dana čuvale na temperaturi od minus 2 Celzijeva stupnja, vrlo je precizan i spor posao, objašnjava Luka Deak iz Agro Neretve. Stojna sadnja još nije moguća pa ovise o radnoj snazi. Sa tridesetak ljudi nadaju se da će posaditi oko 60 tisuća sadnica na dva hektara zemlje.
Jagoda u sjeni mandarine
Jagode se sade na mnogim slobodnim površinama, pa čak i u nasadima mladih mandarina. U Neretvanskoj dolini jagoda bi se trebala zasaditi na površini između 35 i 40 hektara, što je znatno više nego proteklih godina. Razlog je dobra ovogdišnja sezona .
– Na ruku nam je išao i smanjen uvez iz zemalja našeg okruženja – prvenstveno Italije i Španjolske. Tamo je radna snaga dosta skupa. Dakle nema više one jeftine radne snage ljudi koji su kod njih brali i onda s dampinškim cijenama u supermaketima pravili probleme nama kao proizvođačima, objašnjava agronom Milan Franić.
S prodajom ne bi trebalo biti nikakvih problema
Početni je ulog u proizvodnji velik, a razdoblje od sadnje do berbe poprilično dugo – više od sedam mjeseci. Tako će danas posađene jagode na rod doći u travnju iduće godine, kao prvo sezonsko voće. Proizvođači će biti itekako zadovoljni ako se ponovi ovogodišnja sezona i po urodu i po prodaji. Svježe je voće najkvalitetnije, a protekle dvije sezone, u situaciji izazvanoj koronavirusom, hrvatski su kupci pokazali da najviše povjerenja imaju u domaće voće i povrće.
Što se tiče prodaje ne bi trebalo biti nikakvih problema. Baš zato što ćemo se ove godine orijentirati malo više i na izvoz, kaže Ivan Bjeliš. Jure Kapović dodaje kako će jagoda na štandovima i policama biti najkasnije 48 sati od branja.