Politika i gospodarstvo

Nova poduzetnička ideja u neretvanskom kraju: Svi su ludi za piñatom!

Koliko ste puta bili u dilemi što nekome pokloniti za rođendan, imendan, momačku, djevojačku zabavu? Da to bude nešto originalno, nesvakidašnje, što će sve iznenaditi i oduševiti, o čemu će se još dugo pričati? Rješenje za sve vaše dvojbe je piñata (pinjata), ukrasna igračka puna iznenađenja. Da, dobro ste čuli, piñata jednako iznenađenje.

Piñata je šuplja igračka, ukrašena po želji slavljenika, koja se puni slatkišima ili nečim drugim, može bočicama žestokog pića, svime što vam u tom trenutku padne na pamet. Na vrhuncu slavlja se razbije i na iznenađenje svih iz nje ispadaju darovi. Iako se najviše povezuje s Meksikom, piñata je u Europu stigla zapravo iz Kine u 14. stoljeću.

U prijevodu s talijanskog riječ piñata (orgin. pignatta) značila bi ”zemljana posuda za kuhanje”, što ne čudi jer su se stoljećima piñate radile od glinenih posuda.


Piñata potječe iz Kine, odakle ju je u četrnaestom stoljeću donio venecijanski istraživač i trgovac Marko Polo. No, Europljani su ubrzo zaboravili na tu temu i tradicija se preselila preko oceana. Naime, španjolski konkvistadori ponijeli su piñatu sa sobom u Meksiko.

Činjenica da su srednjoamerički narodi poput Asteka također prakticirali ovu tradiciju pridonijela je zaboravu. Zapravo su sredinom prosinca razbijali lonce za proslavu rođendana boga Vicilopochtlija. Prema povijesnim zapisima, meksička tradicija piñate započela je u sjevernom gradu Acolamanu, blizu Mexico Cityja. Danas je to neodvojivi dio meksičke kulture. Acolman, grad utemeljitelj meksičke tradicije piñate, od sredine prosinca od 1985. organizira godišnji Svjetski sajam pinate.

On uključuje održavanje kulturnih događanja, besplatne radionice u kojima se posjetitelje podučava kartografiji, natjecanja u pinati i završava zajedničkom proslavom Les Posadas.

Sve piñate oblikuju se ručno, procesom kaširanja (lijepljenje komadića novinskog papira na napuhani balon) ili spajanjem komada tankog kartona u željeni oblik, nakon čega se ručno ukrašavaju, najčešće krep papirom. Tako ukratko izgleda proces izrade piñate, u što smo se i sami uvjerili u proizvodnom pogonu u Pločama, koji je u sklopu Poduzetničkog inkubatora otvorila Neretvanka Danijela Jovica Barbir, piše Stanslav Soldo u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji.

Tako piñate u obliku likova iz crtića, hit serija, životinjskih lica, boca alkohola votke i džina… rastu i razvijaju se u inkubatoru u Pločama pod Danijelinim spretnim rukama koje oživljavaju stari papir dajući mu novi život.

– Iz piñata za djecu ispadaju slatkiši, a iz piñata za odrasle, umjesto bombona, ispadaju bočice s omiljenim alkoholnim pićima – reći će nam Danijela, koja ipak punjenje piñata prepušta slavljenicima koji će u konačnici odlučiti o tome.

U malim bočicama je nekoliko litara raznih alkoholnih pića, pa svi štapove u ruke i zabava može početi. Samo treba odlučiti tko će prvi razbiti piñatu. Danijela daje i štap za razbijanje, no treba junački udariti po njoj jer je kaširani papir onako malo tvrđi da može izdržati punjenje.

A piñate za najmlađe najčešće se ne razbijaju, već imaju trakice smještene pri dnu koje se na proslavi potežu, jedna po jedna. Sve su trakice labavo pričvršćene osim jedne koja, kad je dijete povuče, otvara dno piñate kroz koje ispadnu slatkiši.

Ovakve piñate idealne su za vrtiće i proslave u zatvorenom prostoru, a najbolje je to što slavljeniku ostaje piñata za uspomenu.

Svaka piñata može biti na potezanje trakica, samo je pri naručivanju potrebno naglasiti da želite tu varijantu – naglašava Danijela.

Ipak, piñate za djevojačke zabave su najtraženiji proizvod iz radionice u Pločama. Igra s piñatom zamišljena je tako da se uzvanici na zabavi okupe u krug oko piñate, koja se objesi o strop. Slavljenik započinje igru. Uzvanicima se stavi povez oko očiju, daje im se štap i zavrti ih se ukrug da im se oteža pronalaženje piñate, a cilj je štapom razbiti piñatu.

Svaki igrač ima dva do tri pokušaja, a igrači se izmjenjuju dok piñatu napokon ne uspiju razbiti. Iz piñate tada ispadne sadržaj, slatkiši ili nešto drugo, što svi uzvanici sakupljaju.

Među dovršenim piñatama posebno se ističe koronavirus, koji će također ukrasiti nečiju rođendansku zabavu. Što će se unutra staviti, ne zna se. Pretpostaviti je da će to biti zaštitne maske za lice koju su nam postale svakodnevica.

Danijela Jovica Barbir jedina je Dalmatinka koja kroz piñatu ostvaruje svoju kreativnost i maštovitost. Posao od ideje do finalnog proizvoda zaokružila je otvaranjem vlastitog obrta “Pinataland Dalmacija”.

image
foto: Denis Jerković/Cropix

– Ideja za proizvodnju piñate došla je prije nekoliko godina, nakon neuspješnog pokušaja da naruči piñatu nećaku za rođendan. Na tržištu u to vrijeme nije bilo proizvođača piñata pa se odlučila sama okušati u izradi jedne. Iako je bila daleko od savršene, piñata je odmah postala hit među prijateljima i rodbinom – kazuje nam Danijela.

I tako malo-pomalo, rođendan za rođendanom, skupila je pozamašan katalog piñata, a krug vjernih kupaca koji je svojim idejama redovito inspiriraju u kreiranju još ljepših, kvalitetnijih i originalnijih piñata za sve vesele prigode širio se.

Ovdje valja naglasiti da je svaka piñata napravljena ručno, s puno truda, strpljenja i ljubavi.

U procesu izrade reciklira se velika količina papira i kartona, što Danijelu dodatno motivira zarad.

– Iako je korona umnogome pokvarila planove svima, pa tako i meni, ne mogu se požaliti, jer postoji značajan interes za ovim proizvodima, koji se prodaju čim se izrade. Bilo je i situacija kada sam morala odbijati narudžbe, jer jednostavno nije bilo vremena da ih dovršim. Ljudi sami dolaze s kreativnim idejama i tako nastaju proizvodi, govori Danijela, kojoj za jednostavnije igračke treba oko sat ili dva vremena, dok se oko onih zahtjevnijih zna pozabaviti i po nekoliko sati.

Do sada je izradila oko 200 različitih oblika igračaka. Naručuju se za najrazličitije prigode, za dječje rođendane, djevojačke zabave, momačke večeri i u sličnim veselim prigodama, otkriva nam Danijela, koja se ovim poslom počela baviti prije otprilike šest godina, u prizemlju svoje kuće u naselju Banji. Prije godinu dana otvorila je obrt, a od polovice travnja je u proizvodnom pogonu Poduzetničkog inkubatora Ploče. Surađuje s nekoliko igraonica i trgovina od Splita do Dubrovnika, a u poslu joj pomaže još jedna djelatnica.

Trebaju vam samo brašno, boje, kist i list

Za piñatu su potrebni: balon, novinski papir, brašno, kist, samoljepljiva traka, uže, škare, salvete u boji, kolaž papir, karton. Za početak se napravi ljepilo od brašna i vode kojim se komadi novinskog papira lijepe na balon. Potrebno je pokriti cijelu površinu u više slojeva ostavljajući da se svaki sloj osuši sve dok piñata ne postane tvrda. Zatim se uzme skalpel kojim se izreže vrh, a balon pukne.

image
foto: Denis Jerković/Cropix

Slobodna Dalmacija

Tag