Politika

Nitko neće neretvanske mandarine: ‘Strah proizvođača za egzistenciju i propast postali su realnost’

Kao što se i očekivalo, stanje na tržištu mandarina iznimno je loše. Mandarine se teško mogu prodati, a otkupni centri u dolini Neretve zbog prepunih skladišta obustavili su otkup.

Tako su neretvanski voćari i ove jeseni na mukama. Mandarine su dobro rodile pa se ne mogu prodati ili se prodaju po niskim cijenama s kojima se ne može pokriti niti uloženo u proizvodnju. Da problem bude veći, otkupni centri su ovih dana prestali otkupljivati mandarine, pa tako neretvanske mandarine do daljnjega ostaju na stablima.

“Zbog prevelikog ulaza mandarine prema otkupnim centrima, otkup mandarine će biti zatvoren. Na taj način ćemo pokušati zadržati postojeću cijenu otkupa. U prilog nam ne ide toplo vrijeme idućih 7 do 10 dana po trenutnoj prognozi, gdje već sada imamo informacije o slabijoj prodaji mandarine na tržištima na kojima radimo”, stoji u priopćenju otkupljivača upućenog voćarima, koji također traže osnivanje radne skupine koja bi se bavila problemima plasmana mandarina.

Prosječna otkupna cijena mandarina je oko 1,50 kuna za kilogram, što je iznimno loše za proizvođača. Proizvođači ističu da se ne poštuje Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi jer otkupljivači izdaju otkupne blokove nakon petnaest dana, a zakon se izigrava i sklapanjem ugovora između proizvođača i otkupljivača, prema kojem se mandarine samo skladište, a ne otkupljuju.


Prema procjenama, ovogodišnji urod mandarina u Neretvi je između 50 do 60 tisuća tona mandarina. Ako se nešto ne promijeni, trećina uroda će zbog nemogućnosti prodaje ostati na stablima, slično kao što je to bilo i 2016. godine.

– Strahovanje proizvođača za egzistenciju i propast neretvanske poljoprivrede je postalo realnost. Nažalost, možemo samo očekivati daljnju emigraciju stanovništva iz doline Neretve – ističe agronom Željko Bjeliš.

– Tražimo od Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH da poljoprivrednim proizvođačima i dolini Neretve stvori uvjete da od svog mukotrpnog rada mogu živjeti. Proizvođači mandarina su ostali goloruki i bez ičije zaštite se bore kako bi izvukli svoj ulog u proizvodnju mandarina. Prosječna cijena od oko 1,50 kuna po kilogramu neće omogućiti proizvođačima preživljavanje tijekom godine – zaključio je Bjeliš.

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Ilustracija: pixabay.com

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni