Politika i gospodarstvo

NIŠTA OD GOSPODARSKIH MJERA GRADONAČELNIKA: Orepić odbio izglasavanje predloženog Dnevnog reda, sjednica prekinuta

Kako smo već pisali, jučer se održala 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča, po prvi put elektroničkim putem i na predloženi Dnevni red sjednice – LINK gradonačelnik Krstičević uputio je Gradskom vijeću Grada Ploča prijedlog dopune dnevnog reda točkom:

„Odluka o mjerama ublažavanja gospodarskih posljedica uzrokovanih koronavirusom COVID-19 na području Grada Ploča“.

“Svjestan teške financijske situacije u kojoj su se našli naši sugrađani, određeni subjekti koji obavljaju gospodarsku djelatnost na području Grada Ploča i njihovi zaposlenici, predložena točka za cilj ima rasteretiti gospodarske subjekte (fizičke i pravne osobe) kojima je obavljanje djelatnosti zabranjeno odlukama i uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske” – obrazložio je gradonačelnik, a sadržaj prijedloga možete pročitati OVDJE.


Također, ispred kluba vijećnika SDP-a, Milenko Karić predložio je dopunu Dnevnog reda s još dvije točke:

1. Prijedlog odluke o utvrđivanju iznosa naknade za rad članova Upravnih vijeća javnih ustanova u vlasništvu grada Ploča.
2. Prijedlog odluke o utvrđivanju iznosa naknade za rad vijećnicima Gradskog vijeća grada Ploča.
“Uvidom u trenutnu situaciju u gospodarstvu povodom karantene uzrokovane korona virusom kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Ploča prihvaćam prijedlog predlagatelja Ured gradonačelnika Grada Ploča gosp. Miše Krstičevića “Prijedlog Odluke o mjerama ublažavanja gospodarskih posljedica uzrokovanih korona virusom COVID-19 na području Grada Ploča ” kao 14. točku 26.sjednice Gradskog vijeća Grada Ploča, a ostala dva prijedloga vijećnika Milenka Karića:
  1. Prijedlog odluke o utvrđivanju iznosa naknade za rad članova Upravnih vijeća javnih ustanova u vlasništvu grada Ploča;
  2. Prijedlog odluke o utvrđivanju iznosa naknade za rad vijećnicima Gradskog vijeća grada Ploča;

kao takve odbijam zbog jednostranosti i nedovoljnog pojašnjenja temeljem čl.70. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Ploča. Napominjem da specifičnost situacije traži zajednicu, a ne jednostranost bila ona direktna ili indirektna” obrazložio je Niko Orepić neuvrštavanje točaka vijećnika Karića.

Na opasku vijećnice Medak (SDP) da “Sukladno članku 102. Poslovnika treba glasati o prijedlogu za izmjenu i dopunu dnevnog reda, bez rasprave” i predlagatelja Karića (SDP) koji je citirajući članak 70. Poslovnika rekao da “nigdje ne piše da predsjednik ocjenjuje je li objašnjenje dovoljno ili ne. Ukoliko se za jednostranost misli i na nadzorne odbore, treba reći da Gradsko vijeće nema nadležnost nad tvrtkama (d.o.o.) već to ima Gradonačelnik kao Skupština društva. Stoga predsjednik Gradskog vijeća NE MOŽE odbiti dopunu Dnevnog reda već samo staviti na glasanje sukladno članku 102 Poslovnika”, predsjenik Gradskog vijeća Niko Orepić se jednostavno oglušio.

Ispred Kluba vijećnika HDZ-HSLS vijećnik Scipioni je izrazio žaljenje zbog događaja koji se odvijaju na današnjoj sjednici Vijeća.

“Cijenjeni Predsjedniče, kao što Vam je poznato, bio sam iznimno kooperativan kada je u pitanju održavanje današnje sjednice Gradskog vijeća. U ime svojih kolega i u svoje osobno ime pristao sam na sve Vaše prijedloge, a sve u interesu naših građana i Grada. Ovakvo ponašanje, gdje se ne zna Dnevni red ili tko vodi sjednicu Vijeća, je krajnje neprihvatljivo i neodgovorno. Umjesto da danas podržimo izvrsnu Odluku Gradonačelnika, a u svezi epidemije Covid-19”, rekao je između ostalog vijećnik Scipioni.

“Predsjednik Gradskog vijeća odbio je moj prijedlog protivno zdravom razumu i proceduri predviđenoj Poslovnikom. Smatram da je jedino ispravno staviti prijedlog dnevnog reda na glasanje i ako isti prođe (neovisno koje točke sadržavao) nastaviti raditi po njemu. Nadam se da razlog nepoštivanja demokratske procedure i uvođenje autokracije u rad vijeća nema veze sa time što gospodin Orepić, osim što je predsjednik GV još i član 4 vijećnička odbora, 2 Upravna vijeća (Dom sportova i Dječji vrtić), te da mu financijski apetiti nisu povod za ovakvu nedemokratičnost. Ovo nam je bila prilika da pokažemo prvi svojim primjerom odgovornost prema ljudima koji su nas birali i barem simbolički podijelimo sudbinu sa svima onima kojim će biti uskraćene plaće i smanjeni prihodi u narednom razdoblju, a takvih će sigurno biti. Zar je cijena solidarnosti vijećnička naknada?” – reagirao je vijećnik Karić na odbijanje uvrštavanja spornih točki od strane predsjednika GV Nike Orepića koji mu je odgovorio da ruši instituciju Gradskog vijeća Grada Ploča i vrši samovolju.

Vijećnik Vejić (HDZ) dao je konstruktivan prijedlog da, u cilju da se u ovim teškim trenucima izbjegne politiziranje, današnja sjednica ima samo jednu točku dnevnog reda, ona koju je predložio gradonačelnik:

  1. Prijedlog Odluke o mjerama ublažavanja gospodarskih posljedica uzrokovanih korona virusom COVID – 19 na području Grada Ploča

i da je svi jednoglasno podrže.

“Na ovaj način bi pokazali da su nam građani bitniji od taština i izbjegli pravne nedoumice, a osobito u svijetlu činjenice da se sve ostale točke mogu usvojiti i u roku od 7 do 10 dana kada predstavnici pozicije usuglase svoje stavove” – rekao je vijećnik Vejić.

Nakon toga je predsjenik vijeća Niko Orepić, bez izjašnjavanja o prijedlogu oporbe, zaključio sjednicu.

“Sumiranjem elektroničkog glasovanja vijećnika putem ovog e-maila po osnovu predloženog Dnevnog reda 26.sjednice Gradskog vijeća Grada Ploča na dan 24.03.2020.g. evidentno je da je četvero vijećnika glasalo “ZA” navedeni dnevni red, šest vijećnika je tražilo dopunu predloženog Dnevnog reda sa 14 na 16 točaka dnevnog reda, a 7 vijećnika se nije ni izjasnilo, konstatiram da navedeni i predloženi Dnevni red 26.sjednice Gradskog vijeća Grada Ploča kao takav nije ni izglasan te s tog osnova ZAKLJUČUJEM 26.ELEKTRONIČKU SJEDNICU GRADSKOG VIJEĆA GRADA PLOČA.

Suma sumarum, ništa od predloženih mjera ublažavanja gospodarskih posljedica uzrokovanih koronavirusom COVID-19 na području Grada Ploča, ništa od pokazivanja dobre volje smanjivanja ili ukidanja vijećničkih i svih ostalih naknada. Građani Ploča su izvukli deblji kraj. Vi zaključite zbog koga i zašto.