Politika i gospodarstvo

Nije ovo Švicarska, ne znamo kad ćemo isplatiti plaće

strajk luka ploce gradnje by ante sunjic ban

– Nije ovo Švicarska i ne može se znati kada će radnici Luka Ploče gradnje dobiti zaostale plaće – poručeno je, kako je radnicima prenijela Tanja Justić iz Republičkog sindikata radnika Hrvatske, iz Uprave te tvrtke, nakon još jednih neuspješnih pregovora u Pločama.

Zbog neisplate plaće za srpanj i kolovoz i nakon neuspjelog procesa mirenja, četrdeset radnika stupilo je 30. rujna u štrajk, a od početka štrajka, kako stoji u priopćenju za javnost, četiri radnika raskinula su radni odnos.

Sindikalisti tvrde kako od pokretanja štrajka „odgovorne osobe poslodavca kontinuirano, usmenim putem, vrše pritisak na radnike da sporazumno raskinu radne odnose, te zasnuju novi radni odnos u sklopu MI grupe, Mucić&CO“, za koju naglašavaju kako imaju saznanja „da radnicima nije uređeno radno vrijeme, nego odrađuju neevidentirane i neplaćene prekovremene sate“.


– Prisiljeni smo na štrajk, jer ne možemo živjeti normalno. Imamo kredite i druge obveze koje ne možemo financirati. Propadamo dok se milijunski iznosi novca, koje smo zaradili, izvlače iz firme – rekao je Stipe Bantić, povjerenik Republičkog sindikata.

Kašnjenja u isplatama plaća bilo je i lani, pa početkom ove godine. Nakon isplata, tvrde u Sindikatu, poslodavac je krenuo u proces proglašenja viška radnika, te su otkazani ugovori o radu četvorici članova Sindikata, koji su pokrenuli sudske sporove.

Tekst i foto: Ante Šunjić