Politika

NEZAMJENJIVI: HGSS-u će se uplatiti 12 milijuna kuna za tehničko unaprjeđenje

Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom ove godine u više rata uplatit će 12 milijuna kuna na račun HGSS-a za njegovo tehničko unaprjeđenje, rekao je u utorak u Ogulinu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, napomenuvši kako je u izradi višegodišnji okvir daljnje podrške HGSS-u.

Božinović je to rekao gostujući kod Hrvatske gorske službe spašavanja u Ogulinu na proslavi Svetog Bernarda, nebeskog zaštitnika gorskih spašavatelja.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić kazao je da su potresi kao alarm za HGSS i sve ostale interventne službe bili samo jedno: smjesta, bez sekunde odgode uputiti se prema Baniji.


“Godine, desetljeća, odricanja prilikom uvježbavanja specifičnih i stručnih znanja i vještina koje imamo, rezultiraju uspostavom spasilačke mašinerije, a to su upravo tisuću volontera u HGSS-u”, naglasio je Granić.

Kada je riječ o spašavanja turista, pitaju nas, kazao je Granić, zašto ne naplaćujemo naše intervencije koje su često vrlo opasne.

“Srž našeg djelovanja u HGSS-u je to da za nas ljudski život nema cijenu i zato dajemo sebe 100 posto u tu priču. Nešto što nema cijenu, automatski je neprocjenjivo, a ako je nešto neprocjenjivo, onda to ne možemo ni naplatiti. Nas u tome od drugih razlikuje to što smo volonteri”, istaknuo je.

Ministar Božinović doprinos HGSS-a drži nezamjenjivim, a što je, uz sva spašavanja iskusnih i neiskusnih planinara, posebno do izražaja došlo unatrag posljednjih godinu i pol. “Od potresa u Zagrebu, gdje je odmah u akciju sanacije bilo uključeno 680 pripadnika HGSS-a, 70 vaših vozila kojima ste prešli preko 90 tisuća kilometara, pa do munjevite akcije nakon potresa na Baniji”, rekao je.

“Vi ste se u šest sati organizirali i došli na područje Siska, Petrinje i sudjelovali u akcijama spašavanja u oko tri tisuće intervencija na tom širem području. Tu ste uložili svojih 12 tisuća dobrovoljnih radnih sati, radeći i vrlo težak i vrlo opasan posao, i sve to usred pandemije koronavirusa”, kazao je Božinović.

U tih prvih šest sati, a tlo je i dalje podrhtavalo, HGSS-ovci su, rekao je, odigrali bitnu ulogu u izvlačenju ranjenih ali nažalost i poginulih mještana. Posebno je pohvalio i ulogu HGSS-ovih potražnih pasa.

Božinović je kazao da je uloga oko 1000 volontera-članova HGSS-a ključna. Od ukupno odrađene 261 akcije traganja u 2020. godini HGSS je, rekao je, bio uspješan u njih 213, što je svjetski visok postotak.

“Zbog toga ste vi glavna operativna snaga u sustavu traganja i spašavanja, i to je nemjerljiv doprinos i okosnica sustava Civilne zaštite. Vi ste u cjelokupnom sustavu MUP-a i Civilne zaštite nezamjenjiva institucija”, poručio je Božinović.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni