Politika

NEZADOVOLJNI UVJETIMA: Vozači Saniteta od danas su u bijelom štrajku

Više od 700 vozača saniteta zbog, kako navode, nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb covid-19 pacijenata i drugoga od utorka, 16. veljače, organiziraju bijeli štrajk.

– Vozači Saniteta i sindikati zbog nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb covid-19 pacijenata, obavljanjem poslova iz djelatnosti Hitne medicine u sanitetima širom Hrvatske, što je zakonski zabranjeno, neprepoznavanja vozača i sestre/tehničara u Sanitetu od strane sustava zdravstva te konstantnog marginaliziranja organiziraju u utorak bijeli štrajk u sanitetskim prijevozima diljem Hrvatske – navode organizatori štrajka Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno.

Poručuju kako će, iako je u Ministarstvu usuglašeno povećanje koeficijenta, dok se to zaista i ne dogodi, voziti isključivo i samo prema pravilniku.


Napominju kako vožnja po pravilniku, koji ne funkcionira u praksi za pacijente, znači da se prijevozi naručuju 24 sata unaprijed do 150 kilometara, od 150 kilometara 48 sati unaprijed, a prestaje i kršenje prometnih propisa, voze bez svjetlosne i zvučne signalizacije.

Otpusti s odjela bolnica naručuju se 24 sata unaprijed, ističu i dodaju kako se premještaji između bolnica s ili bez sestre/tehničara naručuju 24 sata unaprijed.

Naglašavaju kako se prati i tehnička ispravnost vozila te da će se u vozilu prevoziti onoliki broj pacijenata koji je propisan tehničkim karakteristikama vozila.

Iznimno, radi trenutne covid situacije, u danu će se voziti covid pacijenti u bolnicu, napominju.

Vozači podsjećaju kako problem traje od 2011. godine razdvajanjem Hitne i Saniteta te napominju kako je Sanitetu oduzet koeficijent 0.95 i  dodijeljen 0.776.

Tvrde kako rade protuzakonito hitne prijevoze i navode da im se prijeti sankcijama ako ne žele kršiti Zakon.

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, Branko Bazdan, za Dubrovački vjesnik rekao je kako za sada nema obavijesti od strane dubrovačkih vozača da će u štrajk.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni