Politika i gospodarstvo

Neretvansku mandarinu zamijenila slavonska jabuka

Zbog slabog uroda mandarina ove jeseni gotovo da i neće biti donacija bolnicama, staračkim domovima te ustanovama socijalne skrbi, što je prethodnih godina financirala Europska unija zbog embarga ruskog tržišta, na koje neretvanski voćari nisu mogli izvoziti mandarine.

Ipak, Agencija za plaćanja u poljoprivredi obavijestila je ovih dana sve zainteresirane proizvođače mandarina ako su zainteresirani za donacije mandarina u sklopu izvanrednih mjera potpore proizvođačima za besplatnu distribuciju, da je 1. studenoga 2017. zadnji dan za podnošenje prijava.

Na takav način bi se trebalo distribuirati oko 44 tone mandarina, što je beznačajna količina u usporedbi s prošlom godinom, kada su donacije koje je u konačnici plaćala Europska unija bile značajan izvor prihoda neretvanskih voćara.
Za razliku od mandarina, jabuke će se naći u donacijama jer su bolje rodile, odnosno ima ih puno više na tržištu. Za proizvođača bi cijena kilograma doniranih jabuka trebala iznositi 3,11 kuna, što uključuje troškove sortiranja, pakiranja i distribucije, uz uvjet da se voće stavlja u pakiranja do najviše 25 kilograma.

Isto je i za mandarine, koje bi u donaciji ili pak slobodnom povlačenju s tržišta zbog ruskog embarga iznosile 3,79 kuna za kilogram, što je bila iznimno dobra i prihvatljiva cijena u uvjetima većeg uroda kakav je bio 2016. godine.

Međutim, mandarina je ove jeseni loše rodila, tek tridesetak tisuća tona pa po zakonu ponude i potražnje tako mala količina uvjetuje i veću cijenu za proizvođača, koji na veletržnici u Metkoviću ili u otkupljivačkom centru može dobiti i do četiri kune za kilogram.

Nastavak teksta pročitajte na Portalu Slobodne Dalmacije