Politika i gospodarstvo

Neretvansko zlato: Berba krenula, urod manji, a cijena – obećavajuća!

Piše: Agroklub

Iako su planirali započeti u subotu, lijepo vrijeme nakon niza kišnih dana, pomaknulo je berbu mandarina na nedjelju.

“Znam da je nedjelja, valjda neće nitko zamjeriti, ali poljoprivreda je takva, proizvodnja pod otvorenom nebom i kad vrijeme da, mora se raditi”, kaže nam Josip Jelavić, vlasnik istoimenog OPG-a iz Komina, u srcu doline Neretve iz kojeg posljednjih godina stiže i, kako kaže, ‘brend u nastajanju’ “Neretvansko zlato”.


Iza sad već poznatog naziva, stoji upravo Josip, ali i još nekoliko proizvođača čiji je cilj zajednički nastup na tržištu te plasman vlastitih proizvoda izravno kupcima. Želja im je, navode tako i na svojoj stranici, ostvariti zdrav i prijateljski odnos između proizvođača te potrošača. Osluškivati potrebe i navike te proizvoditi što je više moguće u skladu ekoloških standarda i organskog uzgoja. Domaći proizvod mora pronaći mjesto u svakom hrvatskom kućanstvu – njihova je misao vodilja.

Urod manji, ali cijena je zasad dobra

“Nismo čekali koronu. Još prije sedam godina započeo sam s izravnom prodajom putem vlastite web stranice i društvenih mreža. Danas smo već zadobili povjerenje kupaca diljem Hrvatske, a upravo ta izravna komunikacija je i nama pokazatelj naše kvalitete jer narudžbe itekako pristižu“, kaže nam vlasnik OPG-a na kojemu je 1.500 stabala, većinom mandarina, ali i limuna i naranči.

Loše vremenske prilike, doduše, smanjile su ovogodišnji urod za 20%, no on sam očekuje da će imati oko 40 tona mandarina, tri tone limuna i 4-5 tona naranči.

“Obećavajuća je zasad i cijena. U početku je bila 4 kune za kilogram mandarina, zasad ne pada ispod 3,5 kuna, a dokad će tako biti, vidjet ćemo”, napominje naš sugovornik dodajući da je i pandemija sigurno pridonijela potražnji jer treba se opskrbiti vitaminom C.

S berbom ranih sorti mandarina u dolini Neretve krenulo se krajem rujna, a njihov ozbiljni, individualni pristup svakom kupcu, doveo je i do toga da itekako znaju što naručuju sada, a što stiže u studenom.

Ove godine očekuje da će imati oko 40 tona mandarina, tri tone limuna i 4-5 tona naranči.

“Naši kupci znaju da je mandarina koja sada stiže kiselija, a da one slađe dolaze u 11. mjesecu. No, neki više vole ove ranije sorte”, opisuje nam otkrivajući da su ga mnogi tražili i sadnice, prvenstveno limuna, kako bi ga probali uzgajati u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Želja uključiti što veći broj malih OPG-a

“No, vani im bude prehladno, unesu ih u kuću pa im bude pretoplo i samo cvjeta, a ne daje ploda. Dolina Neretve je doista Bogom dano područje za agrume”, naglašava Josip čije voće se često može vidjeti i kupiti na sajmenim danima u Zagrebu, Sisku i Karlovcu. Rade i s manjim voćarnama, a daljnjim udruživanjem želja im je biti još pristupačniji domaćem tržištu.

Željka Rački-Kristić/Agroklub