Politika

Neretvanskim mandarinama ni Facebook ne može pomoći

mandarine

Mandarine su se počele nuditi i po društvenim mrežama, a na Facebooku je formirana zajednica “Neretvanske mandarine na vaš kućni prag po tri kune izravno od proizvođača“, koja na ovakav način želi po Hrvatskoj prodavati neretvanske mandarine. U samo dva dana postojanja zajednica je sakupila pozamašan broj lajkova, a brojke govore o više od 30.000 osoba koje su kliknule “sviđa mi se“.

Iako ih lajkaju diljem Lijepe naše, u Neretvi nitko sa sigurnošću ne zna tko stoji iza ove Facebook grupe, jesu li to otkupljivači, proizvođači ili netko treći. Isto tako u razgovoru s desetak velikih i malih proizvođača doznali smo da njih nitko nije kontaktirao, što opet ništa ne mora značiti, jer je u Neretvi nekoliko stotina aktivnih proizvođača mandarina.

’Netko se samo šali’

– Sklon sam povjerovati da se radi o nekakvoj šali s kojom naša udruga nema nikakve veze, rekao nam je Mijodrag Kiridžija iz udruge “Mandarina”, složivši se da onima koji žive izvan Neretve i ne poznaju ovdašnje prilike oko proizvodnje i plasmane mandarina zvuči zanimljiva ideja o ovakvom načinu prodaje, ali da je to jednostavno nemoguće u situaciji kada je odjednom dozrelo 40 tisuća tona mandarina sorte unšiju, koja se kalendarski trebala brati kasnije.


“Organiziramo dostavu neretvanskih mandarina direktno od proizvođača na vaš kućni prag, po cijeni od 3 kune, u sve krajeve Hrvatske. Minimalna količina narudžbe je 5 kilograma. Već smo razgovarali s proizvođačima i ljudi su spremni slati mandarine diljem Hrvatske, lajkajte stranicu da vidimo koliki je uopće interes”, stoji u popratnom tekstu poziva novoformirane Facebook grupe koja se potpisuje sloganom “Spasimo dolinu Neretve zajedno”.

“Po broju lajkova vidjet ćemo koliki je interes u roku nekoliko dana. Ako interes bude dovoljno velik, za nekoliko dana objavit ćemo na stranici detalje gdje i kako naručiti mandarine”, stoji u pozivnici.

Iako je svaka akcija koja bi iole olakšala stanje na neretvanskim poljima dobro došla, upućeniji u problematiku berbe i prodaje mandarina ističu da je ovo što se na Facebooku promovira, unatoč lajkovima, teško ekonomski isplativo, odnosno da je u stvarnosti neodrživo.

– Ne znam što ću reći. Vidio sam tu pozivnicu i lajkao zajednicu, ali sigurno mogu reći da ni njihova inicijativa sve i da uspije nikako ne može spasiti berbu mandarina. Zapravo, berbu mandarina ne može spasiti nitko, jedino da se pronađe kakav donator pa da kaže “ne berite mandarine, neka stoje na stablima, a ja ću vam ih platiti po dvije i pol kune”, kazao nam je predsjednik udruge za zaštitu obiteljskoga gospodarstva iz Opuzena, Jure Stanić, koji je godinama upozoravao da način proizvodnje i prodaje mandarina u Neretvi nije održiv, misleći pri tome na sustave poticaja, koje je davala država iz proračuna prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

U smeće će 20.000 tona!

– Teško je prodati osamdeset tisuća tona mandarina. I sve da je dobra godina, propalo bi dvadeset tisuća tona koje se fizički ne bi prodale, jer se u Neretvi ne mogu preraditi, odnosno kalibrirati. A ova Facebook grupa kada bi i uspjela prodavati od vrata do vrata, ne bi riješila više od stotinjak tona, ne uzimajući u obzir enormne visoke troškove dostave, primjerice u Slavoniji pa plaćanje PDV-a. Jednostavno, kako god okrenete radilo bi se o količinama koje se nikako ne bi isplatilo vozati po Hrvatskoj, zaključuje Stanić, pozdravljajući svaku ideju koja je dobro došla u ovom beznađu koje je pogodilo dolinu Neretve.

Najveći je problem što se u Hrvatskoj može potrošiti najviše dvadesetak tisuća tona mandarina, sve ostalo ide u izvoz, a preradbeni kapaciteti svih neretvanskih otkupljivača mogu isortirati i iskalibrirati najviše 60 tisuća tona. Tako će dvadeset tisuća tona pod ovakvim uvjetima završiti u smeću, bez obzira na nove alternativne trendove prodaje u koje spada i ova Facebook zajednica. Ali i to može biti začetak određene forme zadrugarstva, slično kao u Austriji, Njemačkoj, Italiji, što se potiče i financira iz strukturnih fondova Europske unije.

STANISLAV SOLDO
slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni