Politika

Neretvanski voćari u problemima: “Ako cijena nastavi padati prekidamo berbu mandarina”

Stanje na tržištu mandarina nije dobro. Zadovoljstvo proizvođača u dolini Neretve nažalost nije dugo potrajalo. Već 04. listopada bilježi se pad otkupne cijene na 3,80 kuna, zatim 07. listopada cijena je 3,50, da bi danas otkupna cijena iznosi 3,00 kune za I klasu i 1,70 kuna za II klasu mandarina, piše Dubrovački vjesnik. 

– Tek dva tjedna berbe, proizvođači su mogli “naplatiti” svoj rad, a od danas jednostavno vraćaju uloženo. Sada više nema profitabilnosti, otkupna cijena je pala ispod cijene koštanja, a za gajbu mandarina koja teži 20 oko kilograma rijetko tko može dobiti 50 kuna – ističe Željko Bjeliš iz udruge Neretvanska mladež, koja okuplja i proizvođače mandarina, koji je o lošem stanju na tržištu mandarina obavijestio resornu ministricu poljoprivrede, Mariju Vučković ali i ostale relevantne državne institucije.

– Žalosno, sramotno i neodrživo. Ali, koga je briga? Priča ispričana već više puta i ponavlja se točno tempirana po datumu, uz odstupanje od dan-dva-rezolutan je Bjeliš koji naglašava da će ukupan urod mandarina definitivno biti manji od prognoziranog.


Za očekivati je bilo narednih deset do petnaest dana ozbiljne berbe i nakon toga stagniranje. Međutim, proizvođači razmišljaju o tome da jednostavno zaustave berbu, što bi u ovakvim uvjetima možda i bila najbolja reakcija-smatra Bjeliš.

Berbu i dalje prati suho i toplo vrijeme, kiše nas i dalje zaobilaze, tako da srednje i kasne sorte polako dozrijevaju prisilno. Berbu i dalje, ipak nešto manje izraženo, kao i dosadašnjih godina prati nepoštivanje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama (ZNTP) koji se odnosi na prijem robe na otkupu. Stoga pozivamo Aganciju za zaštitu tržišnog natjecanja u nenajavljeni nadzor provođenja ZNTP-a, posebno u dijelu koji se odnosi na prijem robe i izdavanje otkupnog bloka, zaključuje Željko Bjeliš u svom priopćenju.

 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni