Politika

Neretvanski poljoprivrednici uspješno se nose sa svim poteškoćama u proizvodnji voća i povrća

Unatoč zapuštenosti većeg broja plantaža, parcela, povrtnjaka i drugih površina, sušama i poplavama, slanosti tla, nesigurnom tržištu, uvozu hrane, niskim otkupnim cijenama domaćih proizvoda i drugim čimbenicima, neretvanski poljoprivrednici uspješno se hrvu sa svim tim problemima i našem i inozemnom tržištu osiguravaju značajne količine voća i povrća, piše Pero Jakić za metkovic-news.com

Što se mandarina tiče prognoze oko uroda kreću se od 36 do 40 tisuća tona, a priželjkuje se otkupna cijena od 3,5 do 4 kune, te prosječna između dvije i pol i tri kune po kilogramu.

Mnogi će prevoziti voće u druge krajeve u Hrvatskoj, dok će otkupljivači izvoziti žute plodove u zemlje okruženja i u zemlje zapadne Europe.


Bilo bi dobro kad bi cijene bile i veće, s obzirom na ulaganja, plaćanje berača i druge zavisne troškove u proizvodnji. No, cijene uvelike ovise o volji otkupljivača koji imaju svoju gospodarsku logiku, kao što ju imaju i trgovački lanci.

Važno je naglasiti da su plantaže mandarina uključene i u turističku ponudu doline Neretve, pa se mogu očekivati skupine turista koje će sudjelovati u berbi i kušati sočne plodove. Koliko će takvih skupina dolaziti ovisi o epidemiološkoj situaciji i broj ugovorenih safari izleta.

Ugostitelji i organizatori ponudit će im i zelene ili suhe smokve te prerađevine od smokava i druge domaće delicije.

Neretvani su na 200 hektara već zasadili jagode za berbu sljedeće godine. Mnogi to čine sukladno svim novim tehnologijama. Zasadili su i zimsko povrće, na oko 240 hektara. Sve je više poljoprivrednika koji su se odlučili baviti preradom voća, i onih koji proizvode u skladu s ekološkim pravilima. I sve to čine uz puno truda, i ulaganja.

U Pojezerju vinogradari očekuju ubrati 45 milijuna kilograma grožđa, koje će prodavati uz vlastite vinograde, prevoziti u udaljenije gradove na tržnice ili dopremati do otkupnih postaja. Očekuju početnu cijene od pet kuna za kilogram, a za neke sorte cijena će biti i veća. Urod je prema očekivanjima, a kvaliteta zrna iznimna je, kao i slador.

Još kad bi neretvanske poljoprivrednike i vinogradare u Pojezerju s više poticaja pratilo resorno ministarstvo, i druge institucije u našoj zemlji, i kad bi se na određeni način mogao regulirati uvoz, sigurni smo da bi rezultati u poljoprivredi bili još bolji, a egzistencija naroda sigurnija.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni