Politika i gospodarstvo

Neretvanske mandarine žute su i zdrave bez imazalila

Neretvanski proizvođači ne tretiraju svoje mandarine fungicidom imazalilom, pa je kora neretvanskih mandarina jestiva. Proizvođači ne mogu utjecati na način distribucije i skladištenja mandarina, pa tako i ne snose nikakvu odgovornost ako se na policama trgovačkih centara pronađu tretirane mandarine, uz upozorenje da im kora nije jestiva.

Svaka mandarina kupljena kod proizvođača ili, primjerice, na štandovima uz Magistralu, tržnicama i veletržnicama sigurno nije tretirana ničim što bi moglo ugroziti zdravlje ljudi – reagirali su neretvanski voćari na nedavne napise da su neretvanske mandarine tretirane opasnim fungicidom, da im kora nije jestiva te da i one same nisu ekološki proizvedene, nego tko zna čime prskane, i žute i zelene.

Štite li trgovine plodove od truleži?
– Čini se da se ove godine sve živo urotilo protiv uzgajivača mandarina – upozorava neretvanska ekologinja Ana Musa. – Uza sve nevolje koje su ih snašle, sada se u javnost preko nekih portala protura i laž da su opasnim fungicidom imazalilom, uz uvezene limune, tretirane i domaće mandarine – pojasnila je Musa, koja se pita zašto kora neretvanskih mandarina nije za jelo, i zašto se u javnosti proturaju ovakve laži.


– Pretpostavlja se da je trgovina koja otkupljuje neretvanske mandarine za svoje potrebe, da zaštiti plodove od truleži koju uzrokuju plijesni, spriječi gubitak težine i uspori starenje ploda, tretirala ovom opasnom emulzijom i naše plodove. Tko je kriv za etiketu koja se stavlja na neretvanske mandarine da joj kora nije jestiva, to neka istraže nadležne inspekcije i organi kojima je to posao – rezolutna je Musa.

Imazalil je inače fungicid, koji prodire kroz cijeli plod, u većim koncentracijama je i toksičan: iritira kožu i izaziva suzenje očiju, djeluje na reproduktivne organe i stvara probleme u središnjem živčanom sustavu, a dokazano je da je kancerogen, i posebno je opasan za djecu.

– Mislim da je situacija vrlo ozbiljna i da bi se proizvođači mandarina trebali sastati i zauzeti nedvosmislen stav da oni ne tretiraju svoje mandarine baš ničim. Trebali bi obići sve poljoprivredne ljekarne u Neretvi da im daju potvrdu kako se u njihovim ljekarnama uopće ne prodaje taj fungicid, a usput bi trebalo neke i tužiti, da se konačno dozovu pameti i puste Neretvu i Neretvane na miru – ogorčena je Ana Musa na napise po portalima da je neretvanska mandarina tretirana imazalilom, čemu je pridonijelo i priopćenje iz Ministarstva poljoprivrede, u kojemu su izjednačeni turski limuni i neretvanske mandarine.

Nema opasnosti
To je nanijelo nesagledive štete neretvanskoj mandarini od čije se kore mogu praviti sokovi, džemovi te nadaleko poznati i cijenjeni arancini.

Ipak, predsjednik Udruge proizvođača “Mandarina” Mijodrag Kiridžija umiruje javnost te ističe da nikako nije riječ o otrovu koji bi mogao ugroziti zdravlje konzumenata mandarina. Što se tiče istaknute deklaracije da kora nije za jelo, to ne umanjuje kvalitetu mandarine, nego se prodavača na takav način štiti.

– Moram pojasniti da je riječ o fungicidu isključivo namijenjenom industriji, dakle preradi mandarina, kojim se ne tretiraju plodovi mandarine ni stabla. Stoga nema nikakve opasnosti za krajnjeg potrošača – kazao je Kiridžija.
Inače, fungicid imazalil registriran je u Europskoj uniji i primjenjuju ga sve agrumarske zemlje. Ako otkupljivači njime tretiraju mandarine, primjenjuju ga u deset puta manjoj dozi od dopuštene, pa ne može štetiti zdravlju ljudi.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr