Politika

Neretvanske mandarine predstavit će se u Berlinu pred 60 tisuća ljudi

mandarine i lađa by slobodna dalmacija

Hrvatske tvrtke i ove godine sudjeluju na najvećem međunarodnom sajmu voća i povrća ‘Fruit Logistica 2015.’ koji se od 4. do 6. veljače održava u Berlinu, izvijestili su u petak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je organizator nastupa hrvatskih tvrtki na tom sajmu.


Na zajedničkom štandu HGK i Udruge Mandarina iz Opuzena izlažu Kor Neretva, Jasenska, Frigo Bonsai, Setovia, NTL te Poljoprivredno gospodarstvo Sršen.

‘Fruit Logistica je najveći sajam voća i povrća u svijetu te se nadamo kako ćemo dogovoriti uspješne poslove i na pozitivan način promovirati hrvatske proizvođače’, istaknuo je Miodrag Kiriđija iz Udruge Mandarina.

Zabrana izvoza u Rusiju, kako je rekao, utjecala je na okretanje prema novim izvoznim tržištima, poput Poljske, Češke, Austrije, Njemačke i Velike Britanije.

Iz Udruge se nadaju i uspješnom uspostavljanju poslovnih kontakata te nastavku suradnje s HGK, koja im je pomogla u organizaciji sajma i prikupljanju kontakata stranih partnera.

U Hrvatskoj se u skoroj budućnosti očekuje proizvodnja od čak 100.000 tona mandarina, a zbog sve većih količina proizvodnje, hrvatski proizvođači se sve više okreću prema izvozu i pronalasku stranih partnera.

‘Hrvatska danas ima potencijale u izvozu, osobito mandarina i jabuka kojih imamo u dovoljnim količinama’, ustvrdio je Dražen Miloloža iz HGK, napominjući da je hrvatska mandarina u prednosti u odnosu na ostalu svjetsku proizvodnju jer zbog ranije zriobe dolazi na tržište prije konkurencije.

Zbog zabrane uvoza u Rusiju i tržišnih zahtjeva novih izvoznih odredišta, potrebni su dodatni napori hrvatskih tvrtki u organizaciji, marketingu i standardiziranju proizvoda, rekao je Miloloža.

Ove godine na sajmu Fruit Logistica 2015 izlaže više od 2.600 izlagača, a očekuje se više od 60.000 posjetitelja.

Tekst: www.portaloko.hr
Foto: www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni