Politika i gospodarstvo

Neretvanske mandarine donirat će se uz potporu EU

Neretvanski proizvođači mandarina kompletan svoj urod mogu donirati humanitarnim organizacijama, dječjim domovima i vrtićima, bolnicama te ustanovama socijalne skrbi. Odlučilo je tako Ministarstvo poljoprivrede kako bi se spriječilo propadanje većih količina mandarina. Riječ je o izvanrednim mjerama potpore Europske komisije proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta tog voća, koje se zbog embarga već drugu godinu ne može izvoziti u Rusiju.

“Zbog vremenskih prilika u dolini Neretve tijekom jeseni ove godine došlo je do zriobe i berbe ranijih i kasnijih sorata mandarina u istom periodu te je postojala opasnost da veliki dio uroda mandarina propadne zbog nemogućnosti dugotrajnijeg skladištenja.
Kako bi spriječilo propadanje većih količina mandarina, Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo na pomicanje datuma od kojega proizvođači mandarina mogu isporučiti ukupne količine proizvedene na vlastitom gospodarstvu za slobodnu distribuciju primateljima (humanitarne organizacije, centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj i srednjoškolsko obrazovanje, ustanove za osnovnoškolsko obrazovanje koje ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća, bolničke ustanove…), a u okviru privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju.
Ovaj je rok s 15. studenoga 2015. godine pomaknut na 1. studenoga 2015. godine”, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.
Prema dosadašnjim važećim pravilima o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, proizvođači su mogli do 15. studenog 2015. godine povući s tržišta i isporučiti primateljima samo 10 posto ukupnih količina mandarina proizvedenih na vlastitom gospodarstvu, a nakon tog datuma preostalih 90 posto ukupne proizvodnje.
Pomicanje roka proizvođačima omogućava povlačenje s tržišta i isporuku primateljima ukupne proizvodnje petnaest dana ranije, što će uvelike pridonijeti sprječavanju propadanja većih količina mandarina te ujedno pomoći da ove količine mandarina nađu svoje mjesto upravo u besplatnoj distribuciji humanitarnim organizacijama.

 


Tekst: www.dubrovniknet.hr
Ilustracija: Damir Jelčić