Politika i gospodarstvo

Neretvanske mandarine branit će 20 milijuna sterilnih kukaca

mandarina

Neretvanske mandarine od napada sredozemne voćne muhe, koja pričinjava velike štete na plodovima, branit će dvadeset milijuna njezinih steriliziranih mužjaka.

Mužjaci se nakon sterilizacije ispuštaju u prirodu, a djelotvornost metode očituje se nakon oplodnje sterilnih mužjaka i divljih ženki jer iz jaja koje ženka polaže u plod, a može ih položiti i do 300, ne nastaje nova ličinka, odnosno kukuljica iz koje nastaje kukac.

Uspio eksperiment
Riječ je o ekološkoj metodi suzbijanja toga štetnika koju uspješno primjenjuju sve agrumarske zemlje – Španjolska, Tunis, Maroko, Južna i Srednja Amerika, Južna Afrika, iz kojih Hrvatska uvozi voće, a učinkovita je bila i kod suzbijanja CC muhe u Africi i ljudožderske muhe u Americi.


Mužjaci sredozemne voćne muhe u posebnim laboratorijima u Izraelu bili su izloženi djelovanju X zraka, zbog čega su ostali neplodni. Takvi sterilizirani insekti uvoze se u Neretvi gdje se ispuštaju u prirodu. Planirano je ispuštanje na više od četiri tisuće hektara od Opuzena prema ušću Neretve.

Ova metoda se i do sada eksperimentalno provodila u Neretvi, a po riječima stručnjaka agronoma, polučila je zadovoljavajuće rezultate.

Ova muha uglavnom napada plod mandarine u vremenu zriobe.

Ubode gotovo požutjelu mandarinu u koju položi jajašca. Kako se razvija ličinka-crv, mandarina truli pa se u narodu često može čuti “ucrvale se mandarine”.

Insekticidi su ‘out’
Budući da je dolina Neretve zaštićeni krajolik, a imajući na umu i svjetske trendove u proizvodnji zdrave hrane, ne preporučuje se primjena insekticida, pa su se stoga stručnjaci Agencije za hranu i selo opredijelili za ovu relativno novu metodu suzbijanja sredozemne voćne muhe.

Plantažeri s kojima smo porazgovarali zadovoljni su primjenom sterilnih kukaca u mandarinama jer insekticidi i ljepljive žute ploče-lovke, koje su do sada primjenjivali, nisu dali odgovarajuće rezultate.

– To je najučinkovitija i ekološki prihvatljiva metoda suzbijanja sredozemne voćne muhe – pojasnio je Alenko Šešelj iz Udruge “Mandarina”, naglašavajući da se muha ne može potpuno iskorijeniti, ali da štete od nje mogu biti minimalne.

Naime, na plantažama u donjem Poneretlju, gdje su ispuštani sterilni mužjaci, štete od uboda su manje u usporedbi s mandarinama u okolici Metkovića na kojima je crvljivost puno veća. Osim u dolini Neretve, metoda oslobađanja sterilnih kukaca primjenjuje se i u zemljama Europske unije, gdje također daje iznimno dobre rezultate, puno bolje od primjene drugih načina suzbijanja sredozemne voćne muhe.

– Ova mjera suzbijanja sredozemne voćne muhe nema alternative. Mislim da bi trebalo sterilnim mužjacima tretirati područje od Metkovića do Ušća te pojas s druge strane granice gdje su plantaže bresaka – kazao nam je agronom Robert Doko, naglašavajući da je riječ o takozvanom karantenskom štetniku koji se ne smije pojaviti ni u jednoj mandarini koja se izvozi.

– Zbog jednoga crva može se vratiti tegljač mandarina iz izvoza – kazao je Doko, pojašnjavajući kako je zapravo smokva najveći domaćin sredozemne voćne muhe, jer bez ikakvih problema prezimljava u otpalim plodovima smokava.

A primjena sterilnih kukaca je šarolika, pa tako UN-ova agencija za atomsku energiju projekt sterilnih kukaca primjenjuje u borbi protiv gladi i bolesti u svijetu.

Tako se, primjerice, ovakva tehnologija razvija i za suzbijanje štetnika na jabukama, breskvama i duhanu, a uskoro kreće i suzbijanje pojedinih vrsta komaraca, koji su prenosioci opasnih bolesti, poput groznice zapadnog Nila.

Nuklearna tehnika
Kako bi se suzbio ovaj štetnik, koji osim mandarina napada i breskve, šljive i drugo voće, a u novije doba i plasteničko povrće, paprike i rajčice, pa čak i krumpir, primjenjivala se metoda ljepljivih lovki na koje su se muhe lijepile. Međutim, u usporedbi s “nuklearnom tehnikom” lovke postaju prošlost.

Tekst: Stanislav Soldo, www.slobodnadalmacija.hr