Politika i gospodarstvo

‘Neretvanska mladež‘ upozorava: Mandarine i ove godine na udaru gljivica

Mandarine u dolini Neretve napada opasna bolest antraknoza – Colletotrichum gleosporoides. Bolest se manifestira požutjelim listovima te u konačnici i sušenjem stabala. Problem je u Neretvi prisutan duži niz godina, ali nadležne institucije do sada nisu reagirale, piše Stanislav Soldo za Slobodnu Dalmaciju.

Na antraknozu na plantažama mandarina ovih dana je upozorila udruga “Neretvanska mladež” koja je o svemu obavijestila i Ministarstvo poljoprivrede. Ističu da je ugroženo više od 2,5 milijuna stabala mandarina, koje će ako se nešto žurno ne poduzme na terenu, propasti.

Naime, iz ove udruge upozoravaju da je još u proljeće prošle godine napravljeno uzorkovanje i analiza na pojedinim plantažama gdje je zamijećeno sušenje mandarina, koja je potvrdila da su stabla mandarina zaražena gljivicama iz roda Colletotrichum gleosporoides. Unatoč tome, na terenu nije bilo sustavnog praćenja ove bolesti premda proizvođači stalno dojavljuju o sušenju stabala – ističu u udruzi “Neretvanska mladež”.


Problem je i sa zaštitnim sredstvima jer od registriranih sredstava za suzbijanje navedene bolesti imamo dva proizvoda na osnovi bakra i dva na osnovi mankozeba.

Po mišljenju stručnjaka, niti jedan od njih nije rješenje za suzbijanje navedene bolesti.

“Nažalost, mandarina kao vodeća voćna vrsta u RH, još nije zaslužila imati znanstvenu ili znanstveno-stručnu instituciju, centar za agrume. Još uvijek nemamo matična stabla mandarina koja bi bila izvor čistog i zdravog sadnog materijala. Iz svih navedenih razloga, molimo Ministarstvo poljoprivrede da pod hitno poduzme sve potrebne mjere kako bi se spasili nasadi mandarina u Neretvi”, stoji u apelu udruge koji potpisuje Željko Bjeliš.

​Na apel “Neretvanske mladeži” na svom Facebook profilu reagirala je resorna ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

– Netočno je da se žuta i polusuha stabla mandarina viđaju posljednjih dana u dolini Neretve te da je to uzrokovano gljivom C. gloesporioides; spomenuta gljiva ne uzrokuje sušenje stabala već mladica, izbojaka i pupoljaka, a stabla o kojima je riječ ne viđaju se, prigodno i predizborno, posljednjih dana, već, nažalost, posljednjih godina​ – naglašava ministrica Vučković.