Politika i gospodarstvo

NERETVANSKA MANDARINA PRED KRAHOM ZBOG RUSKIH SANKCIJA?

Dolina Neretve godišnje proizvodi, ovisno o plodnosti, kvaliteti i kretanju tržišnih uvjeta, mandarina između 100 i 180 milijuna kuna vrijednosti. Ogroman proizvodni kapacitet i jedan od glavnih oslonaca razvoja gospodarstva doline Neretve prošle godine je gotovo doživio krah i mnogi poljoprivrednici su ostali bez profita, dobivši samo onoliko novca koliko su uložili u proizvodnju te godine.

Kao glavni razlog se navodio krah sustava izvoza, ponajviše na tržište Rusije, no stvarnih razloga je bilo više.

Neretvanski poljoprivrednici nakon kraha mandarine 2013. godine nisu posustali, već su nastavili ulagati te se ove godine očekuje jedan od najboljih uroda u povijesti doline Neretve od 80.000 tona mandarina (od čega se samo 15.000 tona plasira na tržište RH,a ostalo ide u izvoz). U normalnim okolnostima to bi bio razlog za trljanje ruka, ali ipak nad Neretvane se nadvija opet oblak crnih slutnji.

Iako na prvi pogled Rusko-Ukrajinska kriza nema utjecaja na gospodarstvo Hrvatske, upravo bi se u dolini Neretve zbog te krize mogao odviti vrlo loš slijed događaja potaknutih stanjem u Ukrajini. Naime danas je i službeno stupio na snagu „voćarsko-povrćarski“ rat između Rusije i Poljske u kojem je Rusija zabranila uvoz svog voća i povrća iz Poljske koristeći kao izgovor lošu kvalitetu voća i povrća iz Poljske, a zapravo se radi o odmazdi za sankcije EU prema Rusiji. I ne bi to bio problem, ali je Rusija je već najavila mogućnost proširenja takve zabrane na ostale članice EU, a što je u Hrvatskoj potpuno zanemareno jer očito malo tko u Zagrebu zna da je Rusko tržište najvažnije inozemno trižište neretvanske mandarine. Posljedice, između ostalog lošeg planiranja plasmana neretvanske mandarine na inozemnom tržištu, su se prošle 2013. godine itekako osjetile na (stanjenom) džepu neretvanskih poljoprivrednika, a kako sada stvari stoje bolje neće biti ni ove godine!

U svibnju ove godine je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak na temu „Pripreme za sezonu mandarina roda 2014. godine“ na kojem sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva, Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici lokalnih jedinica samouprave donje Neretve, te predstavnici dijela udruga, otkupljivača i proizvođača iz doline Neretve. Tom prilikom su sudionici sastanka predložili rješenja za urod 2014. godini, dajući do znanja Ministarstvu da će rezultati plasmana mandarine možda označiti i budućnost mandarine u dolini Neretve. 

Ministarstvo poljoprivrede je tada (standardno) obećalo kako će se „aktivno uključiti i dati podršku proizvodnji mandarina u dolini Neretve kroz sve legalne oblike potpore, a prvenstveno kroz logičku i stručnu pomoć“. Drugim riječima, prevedeno, Ministarstvo je Neretvanima zasada poručilo „i dalje zaboravite na poticaje od 0,50 kn kao dosada“. To je samo donekle razumljivo jer EU, koje smo sada članica, ima vrlo stroge i ograničavajuće propise kada je riječ o subvencijama u poljoprivredi. Tada još nije prijetila zabrana uvoza mandarina u Rusiju.

Istini za volju, Ministarstvo poljoprivrede nije baš posve pasivno pa je u svibnju 2014. godine Europskoj komisiji uputilo zahtjev za registraciju oznake izvornosti neretvanske mandarine, no takvo što ipak neće ni blizu pomoći plasmanu neretvanske mandarine po realnoj tržišnoj cijeni koja omogućava opstanak naše mandarine na tržištu.

Da stvari po Neretvane budu još neizvjesnije, u Španjolskoj se u zadnje vrijeme razvila velika proizvodnja ranijih sorti mandarina, posebice Satsuma Okitsu (koja ima kasno cvijetanje i vrlo rano sazrijevanje) i Clausellina, što predstavlja ozbiljnu konkurenciju neretvanskoj mandarini zbog ranijeg proboja španjolske mandarine na europska tržišta.

Iznimna i nenadmašiva kvaliteta neretvanske mandarine je neupitna, ali su se otvaranjem tržišta i ulaskom RH u EU pokazale sve slabosti Hrvatske poljoprivrede i neretvanskih poljoprivrednika: rascjepkanost, slaba obrazovanost poljoprivrednika, manjak kvalitentnog kadra stručnih službi (kako u Neretvi tako i u Ministarstvu i drugim centralnim službama), loša organiziranost proizvođača, izostanak planskog djelovanja, te nepostojanje kontrole poslovne politike otkupljivača. Svim tim nevoljama ove godine prije još jedna – sankcije kojima prijeti Rusija i koje bi se baš Neretvanima mogle obiti o glavu.

Ostaje samo za vidjeti da li će otkupljivači naći nova (povoljna) tržišta, da li će Ministarstvo poljoprivrede naći načina za pomoć (ne samo “logičku” i “stručnu”). 

Jedno je sigurno – Neretvani će morati ubrzano modernizirati i pojeftiniti uzgoj mandarine, prilagođavajući se tržišnim zahtjevima.

Tekst:  http://blog.dnevnik.hr/matijevici/
Foto: Tom Dubravec/CROPIX