Politika

Neretvanska dolina apsurda: Lubenica nikad bolja, cijena nikad gora

Dolina Neretve oprašta se od još jedne sezone lubenica. Proizvođači će reći, jedne od gorih sezona u povijesti. Berba lubenica u dolini Neretve krenula je krajem lipnja i početkom srpnja, a tržište je već bilo puno uvozne lubenice iz Grčke i Albanije. Dok su poljoprivrednici iz navedenih zemalja čistili svoje nasade i u Hrvatsku slali lubenice treće i četvrte kategorije, domaći proizvođači spremali su se za početak berbe.

Početna cijena lubenice u dolini Neretve bila je od 1,50 kn do 1,70 kn po kilogramu i ta cijena zadržala se vrlo kratko. Otkupni centri spuštali su cijene na dnevnoj bazi pa je vrlo brzo lubenica došla na 1,00 kn po kilogramu da bi se onda srozalo na 60 do 80 lipa. Što se tiče kvalitete, ovo je bila jedna od najboljih godina. Lubenica je bila ispravna, puna, sočna i slatka, međutim, cijena je bila vrlo gorka.

U jednom trenutku otkupni centri nisu uopće otkupljivali lubenicu i proizvođači su bili očajni. Na teren su došli i predstavnici resornog ministarstva, održali su se sastanci s proizvođačima i otkupnim centrima. Na inicijativu resornog ministarstva otkupni centri odlučili su otkupljivati domaću neretvansku lubenicu, ali po vrlo maloj cijeni, od 60 do 80 lipa po kilogramu.


Sada, kada je lubenica skoro gotova i kad su ostale još vrlo male količine na neretvanskim poljima, cijena se popravlja, ali slaba je to utjeha za 90 posto proizvođača koji su cijeli urod lubenice prodali po 60, 70 ili 80 lipa. I dok se proizvođaču plaća tako niska cijena, istodobno u trgovinama diljem Hrvatske lubenica se prodaje po cijeni od oko 3,00 kn za kilogram, dok na štandovima uz more ta cijena ide i puno više pa čak i duplo, oko 6,00 kuna za kilogram.

Baviti se poljoprivredom danas je zaista “Sizifov posao“. Prije 20-ak godina u dolini Neretve sadila se samo obična lubenica i najniža cijena iznosila je oko 1,20 kn za kilogram. Proizvodnja lubenice bila je puno jeftinija nego danas. Primjerice, danas jedna sadnica lubenice koja je navrnuta košta od 4,50 do 5,00 kn, a koliko je poskupio ostali repromaterijal ne treba posebno naglašavati, to znaju svi koji se još bave poljoprivredom.

Stoga se nameće i jedno logično pitanja, dokle će poljoprivrednici imati snage, volje i financijskih sredstava da mogu pratiti današnje “potrese“ na poljoprivrednom tržištu? Ostatak članka pročitajte na agroklub.com

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni