Politika i gospodarstvo

Neretvani se najviše pribojavaju da će mandarine brati i bacati

mandarine

Kada je prošlogodišnja berba mandarina krahirala zbog poremećaja ruskog tržišta, neretvanski plantažeri nisu mogli ni sanjati da će godinu dana poslije toliko željena Rusija biti potpuno zatvorena za njihove mandarine.

Izvoz mandarina u Rusiju nije samo pitanje plasmana i prodaje već opstanka i borbe za goli život neretvanskih plantažera. Kad Rusija kihne, potrese se Neretva, tako bi se otprilike slikovito dala opisati ovisnost neretvanskih proizvođača i otkupljivača, koji su i do 25 tisuća tona mandarina dosadašnjih godina plasirali u mnogoljudnoj Rusiji. Međutim, sukobi na relaciji Europska unija – Rusija zbog ukrajinske krize učinili su svoje.

Rusija je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU-a, što se direktno prelomilo preko leđa neretvanskih seljaka, koji su i bez toga bili na rubu opstanka.


Ove jeseni očekuje se rekordna berba mandarina, brojke govore od preko osamdeset tisuća tona kvalitetnih mandarina, koje će trebati nekamo izvesti i prodati. Ako se nešto korjenito ne promijeni, mnogi će voćari zakukati “Putine, spasi nas propasti i kupi naše mandarine!” jer će mandarine ostati bačene i pogažene u blatu. Na stablima ne mogu, niti smiju ostati. One se moraju obrati, pa ih prodati ili baciti na smetište. A toga se Neretvani najviše pribojavaju – da će mandarine brati i bacati.

Loše je krenulo…
Njima nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne cvjetaju ruže. Loše je krenulo od 1. srpnja 2013. godine, kada je Europska unija zabranila poticaje od pedeset lipa po otkupljenom kilogramu mandarina, koji su u Hrvatskoj bili na snazi od 2004. godine. U tom, uvjetno rečeno „zlatnom razdoblju“ za neretvansku mandarinu zasađeni su deseci hektara novih nasada, kojima tek predstoji puna rodnost pa procjene govore od preko stotinu tisuća tona mandarina, koje će se brati na neretvanskim poljima.

Kada se zna da hrvatsko tržište može progutati tek petnaestak tisuća tona, razvidno je da se većina prodaje u izvozu usmjerenom prema zemljama Europske unije i Rusiji, koja je po izvezenim količina na prvome mjestu. Naime, na rusko tržište se izveze prosječno od oko 25 tisuća tona, što su enormno velike količine, koje se jedno mogu tamo plasirati.

Statistički gledano, polovina izvoza ide na rusko tržište, a druga polovina u zemlje Europske unije, što jasno govori o dramatičnom stanju u dolini Neretve ako se ne razbije blokada, piše Slobodna Dalmacija.

– Tih 25 tisuća tona moramo rasporediti na tržište u zemljama EU-a, što će imati za posljedicu smanjenje cijene mandarina – ističe Niko Kapović, voćar s višegodišnjim iskustvom u plasmanu mandarina.

– Očekivati je da će biti problema i da će prodaja biti po nižim cijenama. Pred nama je teška godina s rekordnim prinosima i kratko je vrijeme da se Neretvani probiju na nova zamjenska tržišta za Rusiju – kazao je Kapović, ističući tržišta Njemačke, Poljske, Rumunjske, Bugarske, skandinavskih zemlja koje traže pakiranu mandarinu u vrećicama po kilogram, što otkupljivački centri zbog tehničkih razloga ne mogu ispoštovati.

Njegov pesimizam dijele i ostali neretvanski plantažeri, koji se boje za svoj opstanak. Neki čak prognoziraju da je riječ o kraju neretvanske mandarine, ako ne potpunom uništenju onda o kraju dosadašnjeg načina proizvodnje i prodaje.

– Ovo nitko normalan ne može razumjeti. Mandarine su najprije brendirane da bi se danas na ovakav način pema njima odnosili. Tržište Rusije smo izgubili 2013. godine kada su vraćeni šleperi zelenih mandarina. Rusi su se već tada okrenuli Turskoj – rezolutan je Jure Stanić, predsjednik Udruge za zaštitu obiteljskog gospodarstva iz Opuzena.

– Mi u Neretvi ne možemo biti konkurenti Španjolskoj, koja proizvodi veće količine na velikim površinama. Proizvodnja na jednom hektaru je preskupa i Neretvani ne mogu biti konkurentni na tržištu EU-a, pojasnio je Stanić.

Od države pomoći nema
Zabrinutost voćara je velika, pitaju se kako će plasirati osamdeset tisuća tona mandarina ove jeseni ako lani nisu mogli prodati ni upola manji. Sve je to dovoljno da se alarmiraju nadležne državne institucije te da se neretvanskim seljacima pruži razumijevanje i pomoć, kako bi se neretvanska mandarina kao prvoklasni Hrvatski proizvod našla na tržištu Europske unije.

Međutim, od države za sada nema puno koristi jer je državna blagajna prazna.

– Ako se mandarina bude prodavala ispod dvije kune za kilogram, to je direktna propast proizvođača. Ne znam što ćemo dalje raditi, troškovi su preveliki i takvom cijenom se ne mogu pokriti – kazao nam je Jakov Vištica, jedan od većih proizvođača mandarina u Neretvi, koji obrađuje preko pet tisuća stabala.

Ako se obistine crne slutnje i mandarina se ne bude mogla prodati, dolina Neretve bit će na koljenima, a neretvanski seljak koji je ionako doveden na rub opstanka potpuno će propasti.

Tekst: Stanislav Soldo, www.dubrovacki.hr