Politika i gospodarstvo

Nema komu nije zasuzilo oko: Profesor Vujović primio nagradu za životno djelo

Odlukom Gradskih vijećnika Grada Ploča, nagrada Grada Ploča za životno djelo pripala je prof. Ratomiru Vujoviću za izniman doprinos u razvoju znanosti, odgoja i obrazovanja u Gradu Pločama, a koja mu je dodjeljena danas na svečanoj sjednici Grada povodom Dana Grada Ploča.

Nagradu za svoj cijeloživotni trud i rad primio je iz ruku pločanskog gradonačelnika, Miše Krstičevića. Profesor Vujović je nedavno teško obolio ali ipak je smogao snage da održi izuzetno emotivan govor koji nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim.


“Zahvaljujem Gradu na nagradi, hvala i onima koji su me nominirali. Ovo je nagrada samo jednim dijelom moja, a velikim dijelom svih mojih učenika kojima sam predavao i koji su, s ponosom mogu reći, uspjeli u onome što su željeli. Bez njih ni ja ne bih sada bio ovdje. Mogu reći da sam imao odlične generacije koje su upijale sve ono što sam im imao za reći, provodeći sate i sate u kabinetu. Toliko da me je supruga nemalo puta pitala jesam li se oženio za nju ili za školu. Hvala Gradu i gradonačelniku, hvala svima vama koji ste prepoznali i nagradili taj trud” – rekao je profesor Vujović ispraćen dugotrajnim pljeskom svih prisutnih gostiju.

Prof. Ratomir Vujović rođen je 1941. godine u izbjeglištvu u mjestu Duvare kod Vučitrna. Nakon završene osnovne i srednje škole i odsluženja vojnog roka diplomirao je na fakultetu Fizike i Strojarstva u Rijeci. Roditelj je sina, izvanrednog profesora na Pomorskom fakultetu u Splitu, i kćeri, profesorice engleskog jezika i prevoditeljice u Zagrebu. Po završetku fakulteta i kraćeg rada u srednjoj školi u Ogulinu 1971. godine seli se s budućom suprugom u Ploče, gdje je u tadašnjoj tek otvorenoj Prirodno – matematičkoj gimnaziji imao priliku opremiti kabinet fizike, čime je započeo njegov izniman i cijenjen  četrdesetogodišnji rad. U razdoblju od 1976. – 1980. Bio je ravnatelj srednje škole, a kasnije i tajnik zajednice usmjerenog obrazovanja Grada Ploča.

Kasnije, tijekom rada, uspio se izboriti i za izbornu nastavu iz fizike, a metodama rada, načinom predavanja i pristupom prema učenicima uspio je privući veliki broj učenika zainteresiranih za natjecanja, ali i imao prilike odabrati posebno nadarene. Mnogi učenici osvojili su veliki broj županijskih i državnih prvenstava, sudjelovali u ljetnoj školi mladih fizičara te imali priliku susresti se s mnogim uglednim znanstvenicima. Važno je spomenuti i dvoje učenika s kojima je prof. Vujović imao čast i priliku da u ime RH sudjeluje na olimpijadama. Brojni uspjesi i pohvale, a prije svega velika posvećenost i ljubav prema fizici i radu općenito, osigurali su prof. Vujoviću da bude unaprijeđen prvo za mentora, a potom za savjetnika za fiziku od tadašnjeg Ministarstva prosvjete i kulture RH. Tijekom dugogodišnje karijere mnogi od njegovih učenika postali su doktori znanosti, profesori na fakultetima, istaknuti političari i znanstvenici na što svi u Gradu Pločama mogu biti ponosni.