Politika i gospodarstvo

Nema dogovora s upravom Konstruktora – nastavlja se štrajk radnika

Nastavlja se štrajk radnika Konstruktor inženjeringa koji jutros na razgovoru s predsjednikom uprave Željkom Žderićem nisu postigli nikakav dogovor o isplati deset plaća, no za sada neće biti štrajka glađu kako su prethodno najavili, doznaje se od sindikalnog povjerenika Ivana Lovrića.

Predsjednik Uprave Konstruktor inženjeringa Željko Žderić na razgovor je jutros pozvao predstavnike Sindikata građevinara Hrvatske kako bi se dogovorili oko zahtjeva koje su dali u otvorenom pismu upućenom saborskim zastupnicima.

– Sindikati i radnici su tražili nešto modificirano u odnosu na onaj prvi zahtjev kada je pokrenut štrajk, a to je da se ponovno prizna dug s osnova neisplaćenih plaća iz 2012. i 2013. godine. Želimo da se to prizna kako ne bi došlo do zastare tih plaća koje su ušle u predstečajnu nagodbu. Uz to smo tražili da se najkasnije do kraja srpnja isplate plaće za svibanj i lipanj, baš kao i putni troškovi za ta dva mjeseca, kao i da se buduće plaće isplaćuju redovito prema pravilniku, kolektivnom ugovoru i zakonu – kazao je pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Splitsko-dalmatinsku županiju (SSSH) Zoran Kačić.


Rekao je da im je predsjednik uprave na pregovorima ponudio samo isplatu putnih troškova bez plaća za svibanj i lipanj, te bi im priznao kao dug osam plaća iz 2012. i 2013. godine. Sindikat na to nije želio pristati, pa se štrajk na tri gradilišta Konstruktora nastavlja.

Vidno razočarani sindikalni povjerenik Ivan Lovrić rekao je kako se nadao da će ipak pronaći rješenje za agoniju radnika koja traje dvije i pol godine.

Iako je prije ulaska na pregovore medijima izjavio da će u slučaju da se ne postigne razgovor radnici krenuti u štrajk glađu, od toga je odustao nakon što je čuo izjavu Zorana Kačića da Sindikat građevinara Hrvatske ne podržava štrajk glađu, već samo štrajk kojim se traže zaostale plaće i putni troškovi.

Radnici Konstruktor inženjeringa štrajk su počeli 24. lipnja, a u njemu sudjeluje 80 radnika na gradilištima u Splitu, Pločama i Kaštel Sućurcu. Najteže stanje je na gradilištu u Pločama gdje radnici nemaju struju ni vodu, uz to ne dobivaju topli obrok, a ne isplaćuje im se ni prijevoz do posla, pa su “osuđeni” na pješačenje iz nekoliko kilometara udaljenog kontejnerskog naselja za radnike. Do sada su održali i nekoliko kraćih prosvjeda na staroj Kaštelanskoj cesti želeći na taj način javnost upozoriti na svoje teško materijalno i socijalno stanje.

dalmacijanews.hr