Politika i gospodarstvo

‘Nećemo brati mandarine za otkup, nego ćemo ih donirati!’

Ako su neretvanski voćari ove jeseni očekivali da će po dobroj cijeni prodati svoje mandarine s obzirom na iznimno male količine, grdno su se prevarili. Cijena je ovih dana pala jednako kao da se bere prošlogodišnjih 80 tisuća tona, a ne upola manje. Čini se da je domaće mandarine uništio uvoz mandarina iz Turske, koje su preplavile domaće tržnice na kojima se nude kao neretvanske.

Za kilogram prvoklasnih mandarina otkupljivači u Neretvi plaćaju 2,8 kuna, dok je druga klasa po cijeni od 1,5 kuna, pa prosjek iznosi tek 2,40 kuna, što je ispod praga rentabilnosti. Proizvođačima u takvim okolnostima ostane vrlo malo, tek za pokriće osnovnih troškova, a o zaradi nitko više ni ne govori.

– Ovo je katastrofa. Otkupljivači su se sastali i dogovorili obaranje cijene, i poljoprivrednici, kojima je svaka kuna bitna, tu ništa ne mogu učiniti – kazao je Matko Babić, proizvođač mandarina, upozorivši da se primiče kraj mnogim voćarima, koji iz godine u godinu bilježe stalne gubitke.


Prošle jeseni mandarine su prerodile i nije bilo prodaje, a ove godine nema roda pa se isto daju u bescjenje, upozorili su ogorčeni neretvanski voćari s kojima smo razgovarali.

Njih dodatno frustrira činjenica da se mandarine na zagrebačkom Dolcu prodaju po cijeni od deset do četrnaest kuna po kilogramu, a slično je i u velikim trgovačkim lancima, od kojih neki nude akcijske mandarine po osam kuna.

Voćarima ništa drugo ne preostaje nego uzeti stvar u svoje ruke i samoinicijativno prodavati mandarine po hrvatskim gradovima. U ovoj relativno novoj priči nije zanemariva ni uloga društvenih mreža na kojima se po cijeni od pet kuna nude domaće neretvanske mandarine, što je ipak znatno više od cijena koje se mogu dobiti u otkupnim centrima.
Stigli Turci

Ni u udruzi “Mandarina”, koja okuplja neretvanske voćare, nisu zadovoljni trenutačnom otkupnom cijenom, koja idućih dana može biti samo još i niža. Udruga poziva svoje članove da ne beru mandarine za otkupne centre, nego da se okrenu mjerama Europske unije, koja sufinancira berbu zbog nemogućnosti izvoza u Rusiju.

Donacije mandarina bolnicama, školama, vrtićima i ustanovama socijalne skrbi, koje plaća Europska unija, u ovom trenutku su isplativije proizvođačima. Naime, kroz ovakav oblik prodaje, cijena kilograma mandarina iznosi oko 2,80 kuna, dok je na otkupima četrdeset lipa niža.

Zbog čega je cijena mandarina pala u uvjetima loše berbe, nitko sa sigurnošću ne može kazati. Pretpostavlja se da je riječ o uvoza iz Turske, koji guši ionako lošu domaću proizvodnju mandarina. Neslužbeno doznajemo da je u nekim trgovačkim lancima neretvansku mandarinu već zamijenila turska, što nikako nije dobro za ovdašnje plantažere, koji već treću godinu jedva spajaju kraj s krajem.

STANISLAV SOLDO
FOTO: DENIS JERKOVIĆ / CROPIX
slobodnadalmacija.hr