Politika i gospodarstvo

Ne možemo od EU tražiti novac bez modela financiranja Jadransko-jonske autoceste

Autocesta, Wikipedia

Ne možemo od EU tražiti novac bez modela financiranja Jadransko-jonske autoceste – Vijesti — Dubrovački vjesnik

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tvrdnje HDZ-ove europarlamentarke Dubravke Šuice o tome kako Vlada RH iz Kohezijskog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj još nije zatražila novac za izgradnju Jadransko-jonske autoceste prema Dubrovniku smatraju politikanstvom:

– Nitko ne može aplicirati za sredstva iz spomenutih fondova dok se ne dogovori model financiranja projekta. Njemačka kancelarka Angela Merkel u tom smislu inicirala je sastanak predstavnika 8 zemalja zainteresiranih za Jadransko-jonski koridor, od kojih mnoge nisu u EU, što usporava cijeli proces – poručili su neslužbeno iz Ministarstva prometa.


Zastupnica Europarlamenta Dubravka Šuica je, podsjetimo, danas izvijestila kako su joj iz Europske komisije odgovorili da hrvatska nadležna tijela još nisu zatražila financijsku potporu iz Kohezijskog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj za gradnju dijelova Jadransko-jonske autoceste.

-Komisija očekuje da će Hrvatska predložiti projekte na temelju službene prometne strategije kojom se definiraju karakteristike infrastrukture na temelju vrste prometa i predviđene potražnje – naveo je Šuici povjerenik EK za regionalni razvoj Johannes Hahn.
Šuica ističe i kako joj je EK prethodno potvrdila da Hrvatska može računati na potporu u vidu bespovratnih sredstava iz Kohezijskog i Europskog fonda za regionalni razvoj kad je u pitanju izgradnja Jadransko-jonskog koridora od Ploča prema Crnoj Gori, a samim time i autoceste do Dubrovnika.

Tekst: www.dubrovacki.hr
Foto: Wikipedia