Politika

NAUTIČKA LUKA PLOČE: Napokon se radi na dokumentaciji prijeko potrebnoj za početak gradnje

Dobra vijest stiže iz doline Neretve. Napokon se radi na dokumentaciji prijeko potrebnoj za početak gradnje luke nautičkog turizma, a gradska uprava Ploča tvrdi i da su na dobrom putu kad je u pitanju budućnost napuštenog kampa na ušću Neretve.


Na samom ušću Neretve desetljećima propada nekadašnji kamp. I desetljećima čekamo odgovor zašto je tako jer od Metkovića, Opuzena pa do Ploča nedostaje smještaja, a sama lokacija kampa je neprocjenjiva. U gradu kažu da uz pomoć Hrvatskih voda napokon nešto i rade.

– Ono što je bitno da su plansko-prostorni planovi gotovi jer smo prošli tjedan zaprimili suglasnost Ministartsva graditeljstva na objedinjeni postupak ciljanih izmjena i dopuna prostornog plana i urbanističkog plana uređenja, kaže Ivan Marević, zamjenik gradonačelnika Ploča.

Ako Gradsko vijeće da zeleno svjetlo, slijedi zakup zemljišta, a Grad će pružiti ulagaču svu potrebnu infrastrukturu. Do kraja veljače trebala bi biti poznata i sudbina planirane luke nautičkog turizma s kapacitetom 400 vezova na lokaciji u području Baćine.

Čeka se ocjena izrađene studije utjecaja na okoliš dok je ostala dokumentacija pripremljena, tvrde odgovorni. Pribavlja se lokacijska dozvola, utvrđuju granice pomorskog dobra.

– U tom trenutku kao ovlaštenik dajemo dokumentaciju Ministarstvu mora koje raspisuje koncesiju i odabire se ponuđač koji će izraditi glavni projekt i pristupiti izgradnji, dodaje Marević.

Tako bi Ploče napokon postale bar malo turistički grad jer nautičari su najbolji gosti.Tada bi se vjerojatno izgradio i kvalitetniji hotel koji danas jako nedostaje cijeloj dolini Neretve. A do tada uoči predsezone privatni iznajmljivači očekuju bolje turističke brojke nego lani.

– Očekujemo veliki promet tim što su ljudi već čuli za Baćinska jezera, za ušće Neretve, za ‘kite surfing’ i za naše ‘outdoor’ aktivnosti tako da će broj biti veći nego prethodnih godina, smatra direktorica TZ-a Ploče Maja Erak.

Skoro otvaranje Pelješkoga mosta dodatno će dolinu Neretve učiniti turistički atraktivnijom i dostupnijom destinacijom. Bila bi prava šteta ne iskoristiti povijesnu šansu.

Pogledajte prilog:

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni